OdgovorNapisal/-a Gost » Ne Nov 20, 2005 9:19 pm
Kot okvirno navigacijo smo dol grede uporabljali na Garminu originalno vnešen track, ki sledi opisu iz Gandinijevega vodnika po tem delu Tunizije in pa (to smo uporabljali ves čas) fantastično karto iz satelitskih posnetkov, ki jo je v merilu cca 1:100000 naredila Jana.
Gandinijeva pot (zlasti gor grede) vodi zanesljivo in preizkušeno čez najvišje sipine, tako, da smo gor grede šli raje kar po svoje in sami iskali prehode - tako je najlepše in najbolj zanimivo. Če greš dol uživat, potem ne rabiš trackov ampak samo cilje, ki bi jih rad obiskal. Jaz sem jih našel še kar nekaj za naslednje poti. Sploh pa sem jaz track beležil šele gor grede, Jana pa nekaj več. GPS smo uporabljali predvsem v osnovni funkciji - za določanje položaja.
Gorivo dobiš tudi v El Bormi (žal po EU cenah). Jaz dodatnega tanka nisem imel, je zmanjkalo časa za izdelavo, sem ga pa naredil Navigatorju ene 100 litrskega in je (skoraj) držal celo pot. Imel sem tri 20l kante nafte in še eno plastično 30 litrsko in še dve 20 l kanti bencina za motor - vse v avtu. Sem gledal na ladji ostale puščavarje in so imeli v glavnem vsi kante kar lepo na strehi zložene.
Kar se hudosti poti po sipinah tiče pa tole: Nekajkrat sem že v preteklosti napisal, da so sipine južno od El Borme lepe in dolge in visoke - in glej zlomka, take so mi nadvse všeč in zato sem jih izbral in ni mi žal, pa tudi mojim kolegom s potovanja ne. Všeč mi je pa tudi malce adrenalina, ki se ti preliva ne vem kje, ko se odločiš, kljub nasvetu nekaterih ekspertov, da opraviš tako pot brez vodiča. In med potjo od sipine do sipine izbiraš pot in sprejemaš odločitve, ki niso le sukanje volana in tiščanja na gas. Je pa tudi res, da je izredno velik užitek drveti po nekaj km ravnega peska v peti ene 100 na uro in svobodno vijugati levo ali desno... uau!!
Pa da me ne bi kdo narobe razumel: Puščava zna biti navkljub vsej lepoti hudičevo nevarno okolje in samo neumen človek jo podcenjuje.
Na vsej poti po pesku nismo srečali žive duše, CB je nesel le kakšen km daleč in satelitski telefoni niso delovali - če bi se nam kaj sfalilo, bi lahko naje...
BTW: tudi za izdelavo 3ns je zmanjkalo časa..... žal!
Bom pa za naslednjič poleg 3ns naredil tudi strešni šotor (nizkoleteč a poceni in uporaben). In vzel s seboj posodo in pribor za izključno enkratno uporabo - pomivanje in vsakodnevno postavljanje in pospravljanje šotora se mi je kar malce zagravžalo.
Sem pa sedaj definitivno zastrupljen s tem peskom.....
L navdušen P Miran