Višina foresterja - realno nižji kot v spec.

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Gost

Višina foresterja - realno nižji kot v spec.

OdgovorNapisal/-a Gost » To Mar 28, 2006 6:55 pm

Pozdravljeni!

Sem malo blodil po netu in mimogrede naletel na ta forum. Sem pa opazil, da je tu vzdušje zelo konstruktivno, zato bi še sam prosil za nasvet.

Imam foresterja l. 99. Kupil sem ga pred nekaj meseci. Zanima me, kako je možen razkorak med oddaljenostjo od tal, zapisano v specifikacijah, in tisto v praksi. V snegu sem namreč opazil, da relativno hitro nasedem, zato sem šel merit razdaljo do tal. Izmeril sem cca 175mm, kar me je malo presenetilo, ker v spec. piše 190mm. Avto je bil prazen. Gor imam gume originalne dimenzije, t.j. 205/70R15, znamke Lassa Competus. Amortizerji in vzmeti pa tudi še niso tako zelo zdelani, saj avto na grbinah nič ne "plava".

Kaj je torej smiselno narediti v zvezi z višino? Nabaviti gume z višjim presekom (recimo 75), podložiti amortizerje, jih obnoviti, ...?

Hvala za nasvete!

Lp, Blaž

Uporabniški avatar
Sven
Kraj: wajdušna
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Sven » To Mar 28, 2006 9:36 pm

Blaž, katero oddaljenost pa si meril? po snegu, ti je verjetno odbijač plužil zato je to najnižja točka (predvidevam) spredaj. V spec. pa je mogoče merjen pod ali katera druga točka. Moral bi vedet, kje oni to merijo in kje ti in potem primerjat na isti točki. To je moje mnenje.
LP
TUDI NA FB>>>KLIK

Blaž

OdgovorNapisal/-a Blaž » To Mar 28, 2006 11:43 pm

Hvala za odgovor.

Pravzaprav odbijač sploh ni tako nizek. Zaščitna plastika od motorja je cca 180mm od tal na najnižji točki, je pa izpušni sistem na enem mestu od tal oddaljen 175mm.

Sem si pa pod pojmom oddaljenost od tal (ground clearance) predstavljal minimalno razdaljo od tal na celem podvozju, ne na neki primerno izbrani točki.

Kako bi pa kaj vpivalo na vozne lastnosti, če bi dal gor gume z večjim presekom (205/75R15 namesto 205/70R15)? Bi se to precej poznalo v ovinkih na asfaltu in kaj bi o tem lepega na tehničnem pregledu povedali?

Uporabniški avatar
Matej
Kraj: Pliskowca
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Sr Mar 29, 2006 7:01 am

med 17.5 in 19 je le 1,5 cm razlike to je tako melo, da si:
slabo meril
imaš povešen avspuh
vzmeti so že malo posedene
ali pa vsakega malo
za nekaj cm boš avto najlazje dvignil z višjimi gumami

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Sr Mar 29, 2006 12:53 pm

lahk so tudi premalo napumpane gume.
Pa tudi ena gume ni enaka drugi, čeprav je iste dimenzije.

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Sr Mar 29, 2006 1:23 pm

Na foresterjih je merjena najničja točka na zadnejm diferencialu.
Pred EUR sem bil SIT!

gore

OdgovorNapisal/-a gore » Sr Mar 29, 2006 7:07 pm

Hja - zanimivo. Tudi sam imam Forija letnik 2001 (mimogrede - je naprodaj :oops: ). Tudi jaz sem že opazil, da je moj nižji, če ga primerjam s katerim modelno leto 2003 - pač takole na oko in recimo na parkirišču. Ampak fora je, da po tehničnih podatkih ne bi smelo biti razlike.
Pojma nimam - ali se avto sesede ali kaj. Gume so tudi pri meni po specifikaciji, amortizerji so obnovljeni. Vzmeti so povsem ok - mnenje Vuge ob obnovi amortizerjev. Avto leži/stoji vodoravno.
Ampak hudič je res nižji od letnika 2003. Vsaj na oko brez metra, vendar bi dal skoraj roko v ogenj. Ali je možno, da so imeli napako v tehničnih specifikacijah?

Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » Sr Mar 29, 2006 7:09 pm

Gume imajo tlak 2,4 bara. Tu torej ni problem. Je pa auspuh na sredini res nekam nizek. Bo treba preveriti.

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Če Mar 30, 2006 7:00 am

gore napisal/-a:Hja - zanimivo. Tudi sam imam Forija letnik 2001 (mimogrede - je naprodaj :oops: ). Tudi jaz sem že opazil, da je moj nižji, če ga primerjam s katerim modelno leto 2003 - pač takole na oko in recimo na parkirišču. Ampak fora je, da po tehničnih podatkih ne bi smelo biti razlike.
Pojma nimam - ali se avto sesede ali kaj. Gume so tudi pri meni po specifikaciji, amortizerji so obnovljeni. Vzmeti so povsem ok - mnenje Vuge ob obnovi amortizerjev. Avto leži/stoji vodoravno.
Ampak hudič je res nižji od letnika 2003. Vsaj na oko brez metra, vendar bi dal skoraj roko v ogenj. Ali je možno, da so imeli napako v tehničnih specifikacijah?

Nekateri imajo liftkit. Pri Maroltu stane okol 140.000 sit, pa je avto potem kr orenk višji.
Pred EUR sem bil SIT!

Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » Če Mar 30, 2006 9:22 pm

Koliko višji pa je konkretno? Na kakšen način je zadeva izvedena in kako se potem tak avto obnese na cesti?

Ker forester se proti hardcore terencem neprimerno lepše vozi tudi po cesti in ne bi želel tega zapraviti. Me pa moti, da oddaljenost od tal ni na nivoju specificirane.

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Če Mar 30, 2006 10:50 pm

oddaljenost od tal ni na nivoju specificirane

Poraba goriva pa je?
L stoičen P Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

gore

OdgovorNapisal/-a gore » Pe Mar 31, 2006 6:50 am

miran napisal/-a:
oddaljenost od tal ni na nivoju specificirane

Poraba goriva pa je?
L stoičen P Miran

Pri mojem (letnik 2001, avtomatik) je povprečna poraba zadnjega leta 8.67 l/100 km.
Gre pa za pravo kombinacijo, saj imam kar nekaj dolgih voženj, hkrati pa kar nekaj mestnih in (relativno) veliko voženj po Vukojebinah moje okolice (Velika planina, Krvavec ...). Zato je podatek precej realen.
Najmanjša je bila 7.6, največja pa (po spominu) 11.5.

Je pa res, da se avto odlično vozi na cesti. Kdor tega ne preizkusi, ne verjame. Občutno bolje kot SUVi, na ""terenu"" (glede na to, da je to offroad forum je treba posebej napisati med narekovaji :D ) pa ima nekaj plusov (nizko težišče, pri novejših delna zapora diferenciala zadaj ...) in nekaj minusov (majhna oddaljenost od tal ...).

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Pe Mar 31, 2006 7:05 am

Anonymous napisal/-a:Koliko višji pa je konkretno? Na kakšen način je zadeva izvedena in kako se potem tak avto obnese na cesti?

Ker forester se proti hardcore terencem neprimerno lepše vozi tudi po cesti in ne bi želel tega zapraviti. Me pa moti, da oddaljenost od tal ni na nivoju specificirane.

Na to kok je višji bo pa Marolt znal povedat, saj ima on v prodaji ta liftkit, mislim pa da je za 6cm višji, kar je pa že kar nekaj višine. Pozna se pozem pri velikih hitrostih najbrž. Pa pri vožnji po terenu, kjer ne nasedeš več tolikokrat.
Pred EUR sem bil SIT!

Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » Pe Mar 31, 2006 8:10 am

miran napisal/-a:Poraba goriva pa je?
L stoičen P Miran

Jaz imam pa 2.0 z ročnim menjalnikom. Poraba je bila dosedaj min. 8,5 (pretežno relacija), največja pa 10,5 (čista mestna vožnja). Vozim pa precej umirjeno.

Lp, Blaž

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kraj: Mozirje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Pe Mar 31, 2006 8:29 am

3-4 cm lift kit oziroma nove vzmeti cena pa je 53.000 sit.
Slika

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Pe Mar 31, 2006 11:15 am

marolt 4x4 napisal/-a:3-4 cm lift kit oziroma nove vzmeti cena pa je 53.000 sit.

No tole je pa 3x cenej koker sm jst mislu.
Pred EUR sem bil SIT!

Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » So Apr 01, 2006 9:42 am

in kje se da dobit ta liftkit?

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Po Apr 03, 2006 7:16 am

Pri maroltu.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
Matej
Kraj: Pliskowca
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Matej » Po Apr 03, 2006 7:30 am

:shock:
Nazadnje spremenil Matej, dne Po Apr 03, 2006 9:21 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Po Apr 03, 2006 8:40 am

Pri subarujih imaš diferenciale fiksne pritrjene na šasijo, tko da je avto resnično 4 cm višji.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
Sibirc

OdgovorNapisal/-a Sibirc » Pe Mar 02, 2007 1:09 pm

A ma forester šasijo?
Oj fredlene grumblajde!

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov