sem nov lastnik starega galloperja 2.5 intercooler (model innovation, leto 1999). Avto je videti zaradi obrob nekoliko napihnjeno in k tej napihnjenosti verjetno sodijo tudi gume dimenzije 275/60R15. Gume mi osebno delujejo predimenzionirano, predvidevam, da je tudi poraba goriva večja
Problem pa je v tem, da želim gume zamenjati z ožjimi, v homologaciji pa imam zapisano samo zgoraj omenjeno dimenzijo (avto je iz Italije). Seveda bi si želel ohraniti obstoječa platišča (če že zaradi drugega ne zaradi suše v denarnici). Spraševal sem naokoli (zastopnik Hyundai, LPP) in izpadlo je, da tega modela pri nas niso prodajali in da nimajo podatkov kakšne gume gredo lahko na platišča in bi moral za homologacijo kupiti nova platišča ter gume in z njimi opraviti homologacijo, kar pomeni, da na obstoječa original platišča tako ali tako ne bi smel namestiti ožjih gum. Slišal sem tudi predloge, da naj kar zamenjam, saj policaji ne bodo težili, če so gume ožje, alergični so na večje...
Sprašujem, ali ima kdo od vas kakšne izskušnje s tem, priporočilo..
Obenem iščem navodila o uporabi (users manual) za ta avto. Dobil sem jih sicer poleg vozila vendar so v italijanščini. Predvidevam, da jih v slovenščini tako ali tako ni bilo, v angleščini ali nemščini, pa bi bila čisto OK.
LP
z4z