Niva trese

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
baro

Niva trese

OdgovorNapisal/-a baro » To Feb 03, 2004 12:51 pm

A mi lahko kdo pomaga zakaj niva močno trese?Zamenjali smo križe na
kardanu,pa je stvar ista.Po tem smo odpustili vijake na sredinskem
diferencialu in vozili cca. 1 km. da se usede na mesto in je bilo že dosti boljše,ampak še vedno trese.Naj povem da se prednji kardan z roko dosti več obrne levo-desno od zadnjega.

Uporabniški avatar
vigadu
No. 1

OdgovorNapisal/-a vigadu » To Feb 03, 2004 2:06 pm

Ali ste preverili sprednji diferencial. Dostikrat se odvije sprednji diferencial (3 vijaki na mašini) in potem trese nenormalno. Sicer si pa poglej tudi v Delovni priročnik za nivo vse možne vzroke, zakaj lahko niva trese.

Jure
Kraj: Bela krajina

OdgovorNapisal/-a Jure » To Feb 03, 2004 2:20 pm

Ko sem še vozil Nivo sem imel podobne težave.Pri meni je bil problem v "gumi zglobu" med menjalnikom in diferencialom.

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » To Feb 03, 2004 4:18 pm

Kaj pa križ, ki je poleg hardyjevega gumi zgloba?(če je tolk star, da ima še križ)

Kdaj pa sploh trese in kako? npr a trese v prvi prestavi pri približno pol obratov ko je avto full obremenjen(vožnja v klanec), in to tak fejst da misliš da boš menjalnik in pol avta zgubil?

Če se voziš z odtegnjenim srednjim diferencialom se res nastavi v idealni položaj, ampak ko počakaš se običajno spet premakne.
Če poznaš koga ki ima dvigalo, dvignite avto, nekdo naj bo v avtu in drži gas, drugi pa naj čez nekaj časa nazaj zategne šraufe.
Če ni dvigala, odšraufajte oba kardana iz srednjega diferenciala.
Pa mal pazite, da komu kaj ne utrga, kardani so blizu!

Sprednji kardan pa lahko bolj sučeš levo-desno, ker imajo zglobi na sprednjih polosovinah malo lufta. Druga možnost je da zobnika v difrencialu nista dovolj skupaj stisnjena.

baro

OdgovorNapisal/-a baro » Sr Feb 04, 2004 6:59 am

Sprednji diferencial je potisnjen in tudi hardyjev zglob se mi zdi v redu,za križ pa ne vem.Niva je 1988 l.Največ trese v drugi in tretji prestavi ko je avto obremenjen in to tako da res misliš da boš menjalnik in pol avta zgubil.V četrti na cca.80 km/h se povsem umiri.Tudi pri prestavljanju z četrte v tretjo brez gasa se zatrese.Bom poskusil še to na dvigalu.Hvala za pomoč.

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Sr Feb 04, 2004 7:33 am

če tako fejst trese je verjetno problem med menjalnikom in reduktorjem.

Jaz sem imel najbolj banalen problem, prejšnji lastnik je nosilec asupuha našvsal na nosilec menjalnika, zaradi mojega načina vožnje pa je začel nosilec menjalnika tam pokat in se je cel menjalnik posedel. Treslo je na kvadrat.

A šraufov za reduktor ti pa še ni potrgalo iz pleha?

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Sr Feb 04, 2004 7:36 am

Pa še en nasvet za vse ki šraufate kaj okoli menjalnika in srednjega diferenciala.

OBVEZNO je treba pred šraufanjem označit(npr z barvo) kje je nosilec manjalnika oz diferenciala prišraufan na pleh, da potem ko se skupaj šrafua, ni treba štelat, ampak samo v isti položaj dat, kot je bilo.

baro

niva trese

OdgovorNapisal/-a baro » To Nov 30, 2004 12:11 am

Samo da povem da smo komaj zdaj rešli Nivo, prej ni blo časa. Kot je Gregor povedal je bil slab križ med menjalnikom in reduktorjem. Zdaj pelje kot urca. Hvala za pomoč.

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov