avtomatski vs ročni menjalnik toyota lc

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
avant20

avtomatski vs ročni menjalnik toyota lc

OdgovorNapisal/-a avant20 » Sr Feb 10, 2010 1:27 pm

Pozdravljeni.

Zanima me razlika med ročnim in avtomatskim menjalnikom za LC 3.0 125 KM, letnik 98-00. Kakšna je razlika pri uporabi: v snegu, v težkih pogojih,... razlika v porabi.... Kaj priporačate, do zdaj sem imel priliko slišat zelo nasprotna mnenja, nekateri 100% za ročni, drugi za avt.

Hvala in LP
G

avant20

OdgovorNapisal/-a avant20 » Če Feb 11, 2010 8:36 am

Ni nikogar ki bi podal kakšno izkušnjo? :(

TRCO1
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a TRCO1 » Če Feb 11, 2010 8:52 am

vozil sem ga 80vx kot 95 ko in bi sigurno vzel avtomatika ker ni dirkalno vozilo pa še zmerom dobro vleče liter več porabe pa odtehta udobje.....da bi bili pa z avtomatskim menjalnikom kaki problemi pa še nisem slišal ali pa naj pove kdo ki ve zanje.....pa še motorja ne moreš prekurit kot pri manualu ker sam gor šalta....
AVTOVLEKA 051 800 777 I have the body of a God. But it sucks cause it´s Buddha AVTOVLEKA 051 800 777

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Če Feb 11, 2010 8:56 am

Zanimivo je pri toyoti recimo to, da toyota FJ cruiser z avtomatskim menjalnikom ni stalni 4WD, ampak stalni 2WD z zadnjim pogonom in priklopljiv sprednji pogon, medtem ko isti avto z ročnim menjalnikom pa ima stalni 4x4 in z zaporo sredinskega in zadnjega diferenciala.

Ali ima LC 120 enako narejeno?

avant20

OdgovorNapisal/-a avant20 » Če Feb 11, 2010 9:05 am

Hvala za prve odgovore. Zanima me tudi ali lahko pri avtomatiku zakleneš izbrano prestavo, da ti recimo ko pustiš gas pred ovinkom ne šalta eno nižje.

lp g

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Če Feb 11, 2010 9:34 am

Mislim, da ti po spuščanju plina ne prestavi kar samo od sebe v eno prestavo nižje. To naredi šele takrat, ko ponovno pritisneš plin, seveda to traja nekaj trenutkov - in predvsem zato tista fama o počasnih avtomatskih menjalnikih.
Menjalnik lahko zakleneš (če je tisti pravi avtomatski z P, N, R, D, 1, 2 in 3 položaji). Vendar zakleneš le v 1, 2 ali 3, to je bolj za vožnjo po hribih in dolinah, pa še to prepreči, da bi prestavil navzgor. Če to zaklene tudi navzdol pa ne vem.
A glede na to, da kupuješ velikega terenca, le to "opozorilo": to so veliki, težki in ne glede na vse počasni avti. Zato naj te delo avtomatike ne skrbi. Verjemi mi, da v celoti verjetno bolje prestavlja od tebe ali marsikoga drugega. S temi kištami ne dirkaš (no ja...). Za dirke je ceneje imeti kakšnega Suzukija.
LP Miran
PS: jaz priporočam avtomatiko, čeprav pa bom pri nakupu naslednje spet verjetno kupil ročno. Zakaj - tega ti pa ne vem povedati. Verjetno indoktrinacija iz mladih let. :wink:
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

avant20

OdgovorNapisal/-a avant20 » Če Feb 11, 2010 10:27 am

Sem doma iz Idrije in tu okrog so sami ovinki, klanci in doline. Vozim umirjeno in bolj kot ne na nizkih obratih. Recimo na odseku proti Godoviču( vsaj prvih 7 km) lahko kljub ovinkom in občasnem klancu neprekinjeno voziš v 4. prestavi. Lahko pa 100x menjaš med 3. in 4.., odvisno od načina vožnje. Zanimalo me je ali lahko recimo zakleneš v določeni prestavi in ti menjalnik ne menjuje kljub parim metrom na nizkih obratih ( ovinek). Oz. ali lahko voziš tako kot z ročnim ali pa je avtomatski popolnama "svojeglav" :) ...
Glede porabe: kolikor sem prebral ima ta avto nekje med 10 in 11 l/100km porabe - cestna vožnja. Torej je ob avtomatiku 11-12l/100km???

Lp G

TRCO1
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a TRCO1 » Če Feb 11, 2010 11:32 am

pri teh avtih bo vožnja čisto normalna ne menja kot kak 1.5 bencinar....za po zali,kladje ali na črn vrh ali pa iz fare na žiri bo z tem avtom čisto udobna vožnja z automatikom..... :veselo_za_volanom: :veselo_za_volanom:
AVTOVLEKA 051 800 777 I have the body of a God. But it sucks cause it´s Buddha AVTOVLEKA 051 800 777

avant20

OdgovorNapisal/-a avant20 » Če Feb 11, 2010 2:01 pm

no, vidim da poznate te kraje... Kakor kaže ni nikogar, da bi imel slabe izkušnje z avtomatikom, Miran ga celo priporoča. Se pravi vožnja ne glede na cesto normalna, kaj pa v težjih primerih?

lp G

tom cruiser
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a tom cruiser » Če Feb 11, 2010 2:13 pm

Sam sicer nimam avtomatskega menjalnika sem pa ze velikokrat zasledil da si (predvsem za pesek) ljudje namescajo dodatne hladilnike za olje menjalnika - tudi na toyotah.

l.p.
Tomaz
He who dares, wins (Del Boy)

Uporabniški avatar
Picpoki
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Če Feb 11, 2010 2:50 pm

Kakor jaz prebiram in sprašujem se še nihče ni odločil da bi šel nazaj z avtomatika na ročnega. Pa jih veliko pravi da jih na začetku ne mara.
Sam sem probal pa se mi ni dopadlo... :lol:
Land Rovers are like women:
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team

Uporabniški avatar
GPW1942
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a GPW1942 » Če Feb 11, 2010 10:22 pm

Naredil za enim in drugim kar nekaj kkm, pa sem še zmeraj pristaš ročnega. Verjetno zato, ker rad vozim pod nizkimi obrati (star prdec stil) :twisted: z bencinarjem in dizlom!
American Jeep-In War and Peace

Uporabniški avatar
jereb
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » Če Feb 11, 2010 11:09 pm

Marolt mi je dostikrat rekel, da za po terenu je avtomatik zakon, pa mu nisem verjel. :oops: Ko pa probaš vozit u kompaniji z večimi avtomobili, a z gumami z manj profila od ostalih, vsi avti BFG at vidiš, da je razlika očitna. Ti se lahko voziš naprej po celcu :shock: ostali imajo probleme, da za tabo vozijo. Je pa res,da so bili vsi različni avti, z različnimi konji.

Za vožnjo po cesti imam pa raje klasični menjalnik. Se lahko vozim bolj umirjeno(primrjava navara vs gc 4.0). Ampak spet različni motorji.
Navaro lahko prestavljam na zelo niskih obratih, gc prestavi pri določenih obratih.
Nikoli pa nisem poskusil peljat enak avtomobil z različnimi menjalniki, da bi lahko dal objektivno oceno.

Pri tovornjaku, bi pa raje vzel avtomatik :lol:
LP by Jereb

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti