Zmanjšanje porabe pri terencih

Teme, ki niso v povezavi z offroadom
Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kraj: Mozirje
Kontakt:

Zmanjšanje porabe pri terencih

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Po Jul 03, 2006 11:32 am

Ker smo čedalje bolj ekološko osveščeni me zanima če ste kaj razmišljali o tej smeri.

Zanimive so razne naprave ki se prodajajo na internetu in po časopisih: FuelMag, razne tablete za v gorivo, razne vorteksove turbine,.......

Kaj menite o tem? Pa prosim Nebivedu in Matej da se vzdržita raznih neumestnih kometarjev, ker bi rad resno debato. :wink:
Slika

Uporabniški avatar
slayer

OdgovorNapisal/-a slayer » Po Jul 03, 2006 1:25 pm

Kot prvo naj omenim mojo izkušnjo z e-kol. Napravico katero ti vgradijo na dotok goriva in ti z priklopom na baterijo preko nekih "magnetkov" kao neki spremeni strukturo delcev v gorivu in tako izboljša izgorevanje (lepši tek motorja in večja moč) in zmanjša porabo. Stvar so mi preizkusno (ko sem cakal na vulkanizerske storitve) montirali v italiji. Z lastnikom smo se malo zapeljali okoli in mi je stalno govoru "čutiš razliko" katero jst itak nism čutu, on pa pomoje še manj. Za ocenjevat porabo sm naredu premalo km z to stvarjo. Je pa res da je moj avto bencina in 65 konski. :) Baje se na turbo dizlih (tudi non - turbo) stvar precej pozna, baje! En k je pred mano pršu z mitsubishijevim pickup iz testa je takoj cel navdušen stvar vzel rekoč "neverjetno"! Kdo ve! Dokler se nebom na lastno kožo prepriču ne verjamem 0.

Drugo so une tabletke k so pršle v javnost v slo pred kratkim. Tukaj si lahko ogledate prispevek: http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3075641 Velik optimizem, pomp, revolucija in nakladanje z strani uvoznika tablekt! Viator & vektor z njihovim voznim parkom po preizkusu pravijo, da je stvar očitno brez vsakršne spremembe na porabi in delovanju motorja.

Za konec; moje mišljenje je da z temi dodatki in čudežnimi magnetki še en lep čas nebo nič! Če bi že šlo za kako res revolucionarno in delujoče odkritje bi pomoje stvar hitro zaživela v vsakem avtu serijsko, tako pa... Kdo ve! :roll:

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Po Jul 03, 2006 1:29 pm

Janez, da bo debata na nivoju, bom samo moje mišljenje napisal, potem se je pa ne bom več dotikal.

V produkte ala motorup in podobno osebno ne verjamem, čeprav so se nekateri pokazali koristni ob rožljanju ventilov - jih je utišalo za določeno število kilometrov. So pa ti dodatki nevarni za starejše in umazane mašine, saj delajo oblogo čez vse kar jim je napoti - tudi v manjše cevke, kjer so notri recimo smeti - dodatek jih prekrije in s tem zmanjša pretočnost te cevi, in tako se ti motorji lahko začnejo pregrevat.

Se pa naj bi na primorskem testiral en produkt za zmanjševanje porabe. Bilo je v članku iz revije - Mehanik - Voznik. Opisovali so pa aditive znamke Megalon. Naj bi tudi italjani hvalili te izdelke v revijah.

Pomoje je najbolje da v motor vedno vlivaš visokokakovostna olja in redno menjaš zračne in oljne filtre, ter tudi filter goriva.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Po Jul 03, 2006 4:08 pm

Za tablete sem že na enem forumu naredil izračun, da me pri mojem gorivu pride vožnja s tabletami dražja.

Stvari pa ne bom komentiral, ker jih ne poznam, bom pa eno zgodbo napisal...

Sta dva privatnika kupila nove pežoje partnerje.
Čez nekej časa nabavita neke magnetke al_ne_vem_kaj_že za zmanjšanje porabe.

In po nekem času se menita, a se kaj pozna.
Pravi prvi, da ima čist enako porabo, kot prej. Pa pravi drugi, da se mu je poraba precej zmanjšala. Prvi ne more verjet če pri njemu ni razlike, drugi ga prepričuje, da je res,...

na koncu sta pa ugotovila, da je ta drugi približno takrat, ko je montiral magnetke, menjal tudi šoferja. :krohota_se:

Uporabniški avatar
Rooky
Kraj: Lj.

OdgovorNapisal/-a Rooky » Po Jul 03, 2006 6:12 pm

Po vseh mnenjih o napravah in adetivih je dokazano najbolj okoljevarstveno in ekološko imeti "lahko" nogo....

Tole je verjetno to, kar (Marolt) nisi hotel videt v tej temi :lol: :lol:

Ampak če je res. Bedast način vožnje bo vedno "zapravil" več, kot bo prišparala "varčna" napravica,.....

LP,Rooky

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Po Jul 03, 2006 6:19 pm

No jaz sem cel vikend beskal po netu za temi informacijami.
Zelo veliko reklame je bilo za Turbonator, spoh na raznih Jeep straneh.
Pol pa se je začelo raziskovanje in sm najku slikco te turbine za 69 $ pa me je kar minilo ko sm vidu kaj dobim za ta denar. Bom ta teden če bom mel čas sam naredil tako po slikah in stestiral.

Glede magnetov, pa tole v našem GC 4,7 V8 so montirali 3 magnete FuelMag
in se je poraba res zmanjšala za pribl. 4 litre na 100 km. Prej je bila konstantna 18,5-19 sedaj pa je vedno 13-15. Istočasno smo jih montirali še v enega GC-ja kjer pa še nimam podatkov. Na reševalnem Transporterju pa se je poraba zmanjšala za 1,7 litra. Merili pa smo en cel mesec.( 9000 km)

So pa na tržišču različni magneti.

Naslednja stvar ki jo bom preizkusil pa je K&N zračni in oljni filter.
Slika

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Po Jul 03, 2006 8:59 pm

marolt 4x4 napisal/-a:
Naslednja stvar ki jo bom preizkusil pa je K&N zračni in oljni filter.

Oljni filter od K&N je dober, medtem ko filtri spuščajo skozi ogromno več zraka in ker se pretok zraka poveča, se hkrati tudi dvigne poraba, ker mešanica mora ostati enaka.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Jul 03, 2006 10:10 pm

Nebivedu:
Pomoje je najbolje da v motor vedno vlivaš visokokakovostna olja
:shock: :shock: a ja?
A bi pojasnil prosim!
Kaj pa je visokokakovostno olje?
Da uporabljaš ustrezna olja (ne jedilnega, zunanjim temperaturam ustrezno gradacijo, obremenitvam v motorju prilagojeno...), to že, ampak visokokakovostna ccccc... vedno bolj mislim, da smo tu vsi podzavestno postali žrtve marketinških prijemov proizvajalcev (dragih) "visokokakovostnih" olj. Počasi pričenjam verjeti, da je za motor mogoče bolje pogosteje menjavati olje in filter in dolivati eno standardno (pa magari Petrol ali OMV) olje, kot pa verjeti čudežnim zagotovilom in menjavati neko "sintetično" olje vsakih 20 ali še več kkm.
Oprosti Marolt, spet sem ti odpeljal temo.
LnemoremizsvojekožeP Miran

PS: magnetki, dodatki - če bi delovali, bi bili že originalno notri. Zanesljivo pa deluje (zmanjšuje porabo) poleg lahke noge vožnja: brez prtljažnika na strehi, z zaprtimi okni, brez vedno modernejših smrčkov, brez preveč kg obremenitve, z ne preširokimi in ne pregrobimi gumami, s pravilno napolnjenimi gumami ...... Kaj se tega vsega držimo? Ali raje vso to kramo s seboj vozimo in potem še magnetke kupujemo?
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Po Jul 03, 2006 11:06 pm

Slabo olje po 10.000km se bo pregrevalo, ne bo dobro mazalo mašine in z usedlinami lahko zapaca mašino. Dobro olje bo imelo še vedno odlične lastnosti mazanja in hlajenja tudi po teh kilometrih, Nekatera tudi po večih, vendar jih je zelo malo, ki to res vzdržijo. Eno izmed takih je Motul, samo stane liter olja 6600 sit.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
slayer

OdgovorNapisal/-a slayer » Po Jul 03, 2006 11:55 pm

Nebivedu napisal/-a:Slabo olje po 10.000km se bo pregrevalo, ne bo dobro mazalo mašine in z usedlinami lahko zapaca mašino. Dobro olje bo imelo še vedno odlične lastnosti mazanja in hlajenja tudi po teh kilometrih, Nekatera tudi po večih, vendar jih je zelo malo, ki to res vzdržijo. Eno izmed takih je Motul, samo stane liter olja 6600 sit.

7000 jurjov liter. Lepo res... :ah_seveda: Če je mašina kaj vredna daš notr eno sintetično olje, če te pa boli kurac lahko daš notr tudi oljčno (uni mazut iz petrola) ...

trco
Kraj: LJUBLJANA
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a trco » To Jul 04, 2006 12:05 am

Nebivedu napisal/-a:. Eno izmed takih je Motul, samo stane liter olja 6600 sit.

in ti zdrži 20 000 km ali pa kupiš neko olje za 2 tisoč sit in ga zamenjaš na 10 000km pa ga imaš za isti denar za cca 30 000km kar je bolj pametno večkrat zamenjat .
je pa še ena stvar mehanik ti ulije olje in ti pravi da je nasledi servi čez 20 ali pa 30 tisoč nobeden pa ne poduči da lahko olje zažgeš že v prvih sto kilometrov po servisu zaradi tega izhajam da so pogostejše menjave pametnejše.
2MAROLT :K&N je zakon jaz ga imam na AR155 in se motor zavrti mnogo hitreje v blokado kakor original poraba je pa cca 2 litra večja....

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » To Jul 04, 2006 7:23 am

slayer napisal/-a:
Nebivedu napisal/-a:Slabo olje po 10.000km se bo pregrevalo, ne bo dobro mazalo mašine in z usedlinami lahko zapaca mašino. Dobro olje bo imelo še vedno odlične lastnosti mazanja in hlajenja tudi po teh kilometrih, Nekatera tudi po večih, vendar jih je zelo malo, ki to res vzdržijo. Eno izmed takih je Motul, samo stane liter olja 6600 sit.

7000 jurjov liter. Lepo res... :ah_seveda: Če je mašina kaj vredna daš notr eno sintetično olje, če te pa boli kurac lahko daš notr tudi oljčno (uni mazut iz petrola) ...

Dej mi povej eno pravo sintetično olje? Ampak ki ni motul ali pa ni olje od esso-ta(mobil1).
Kolikor sem seznanjen edino esso na svetu izdela naparine(edini, ki si lahko privoščijo tako drag postopek), ki se lahko uporabijo za čisto sintetiko. Del jih proda Motulu in del jih uporablja za svojega favorita. Ostali nimajo čiste prave sintetike, ampak samo približke.
Pred EUR sem bil SIT!

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » To Jul 04, 2006 8:40 am

Nebivedu, a te nisem lepo prosil v prvem postu?

Miran Japonci že v tovarni namagnetijo šobe, ker to dokazano zmanjšuje porabo. Zato če daš magnete na japonski avto( novejši) nobene razlike.
Slika

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » To Jul 04, 2006 10:56 am

Miran Japonci že v tovarni namagnetijo šobe, ker to dokazano zmanjšuje porabo. Zato če daš magnete na japonski avto( novejši) nobene razlike.

A, ja? Nisem vedel. Potem magneti delujejo. Dandanašnji avtomobilske tovarne (in japonci pri tem prednjačijo) dajo na avtomobile samo tisto, za kar so prepričani, da jim bo prineslo profit in nič takega, kar jim profita ne bi prineslo.
Če pa počakaš še ene par mesecev, bom pa tako rekel, da so japonski avti eno veliko sranje. Saj če se bo z mojo kišto tako nadaljevalo..... :evil: :evil:
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
slayer

OdgovorNapisal/-a slayer » To Jul 04, 2006 11:37 am

Nebivedu napisal/-a:
slayer napisal/-a:

Dej mi povej eno pravo sintetično olje? Ampak ki ni motul ali pa ni olje od esso-ta(mobil1).
Kolikor sem seznanjen edino esso na svetu izdela naparine(edini, ki si lahko privoščijo tako drag postopek), ki se lahko uporabijo za čisto sintetiko. Del jih proda Motulu in del jih uporablja za svojega favorita. Ostali nimajo čiste prave sintetike, ampak samo približke.

Nevem in me niti ne brigajo te finece proizvajalcev sintetičnih olj. Najbujši da se lotim poglablat v zgodovino proizvajalcov in tako dobit vn tistega ki res dela PRAVO sintetiko. :a_se_ti_je_odpeljalo: Po ceni na flašketi sklepam koliko je sintetično olje. :twisted:

Uporabniški avatar
Agar
Kraj: obala
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Agar » To Jul 04, 2006 6:17 pm

V avstraliji testno vgrajujejo plin v dizel motorje in zmanjšanje porabe (gledano stroškovno) naj bi bilo med 15 do 25 %, navor pa naj bi se povečal do 20% - 23%.

Kako Deluje?

Glede na trenutno zahtevo po moči motorja (gas pedal) računalnik zraku dodaja plin. Če izračunamo nafto + plin / kilometre se stroškovno res izplača vendar ne v vsaki državi. Pri nas je plin relativno drag....

Članek je na
http://www.offroad3kraji.com/diesel-gas.pdf
Nazadnje spremenil Agar, dne Sr Jul 05, 2006 10:53 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » To Jul 04, 2006 10:27 pm

Plin se defentivino splača na bencinarju. Prihranek znaša cca 45%, ko prevoziš cca 30k km in se ti investicija povrne. Kljub relativno visoki ceni plina v SLO je to pomoje še vedno najbolša naložba za bencinarja.

Žal pa je večina terencov dizlov in tak način prihranka odpade. Obetajo pa pri Lovatu sistem za dizle sam je vprašanje kdaj bo sistem zrel za vgradnjo. In kakšen bo strošek vgradnje seveda.

Aja. Pa še izkušnja z magneti. Sem naročil dva iz Singapurja (ker so bili pol cenejši kot v SLO) in nataknil oba na dovod bencina. Takoj je bila opazna razlika v odzivu avta na pritisk plina in poraba je šla v mojem primeru za liter dol. V mestu z 14,5 na 13,5. Na relaciji pa se poraba skoraj ni zmanjšala.

Ampak sedaj plin dela prave prihranke! :D :D

p.s. Če kdo rabi magnete jih z veseljem prodam ker jih ne rabim več.

Uporabniški avatar
slayer

OdgovorNapisal/-a slayer » To Jul 04, 2006 11:39 pm

Dimen napisal/-a:p.s. Če kdo rabi magnete jih z veseljem prodam ker jih ne rabim več.

Kolko so vredni ti magneti?

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » To Jul 04, 2006 11:44 pm

V slo sta dva cca 30k. Jst jih dam za 13k. Pište mi na pm če koga zanima.

Uporabniški avatar
Agar
Kraj: obala
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Agar » Sr Jul 05, 2006 9:32 am

In kakšini so ti magneti?
Kaj uni od omare niso dobri? :roll:

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » So Jul 08, 2006 12:40 pm

A se mi lahko prosim še enkrat javi možakar ki me je klical v zvezi z magneti. Izgubil sem namreč njegove podatke. Telefon: 041 641-628

Lp

Guzzler

OdgovorNapisal/-a Guzzler » Če Jul 13, 2006 11:49 am

men se na Jeepu na porabi ni nic poznalo, ko sem dal KN filter not. Je pa res, da se malo lepse zvrti in malo lepsi zvok ima motor, pa ga posledicno kdaj malo bolj pritisnem. Sicer sem pa s porabo kar zadovoljen, kolikor so me strasil, ko sem ga kupil. Poraba se je nekako ustavla pri 13, s tem, da je vmes tudi par ur "terena" in pa 70% mestne voznje od semaforja do semaforja, seveda zdaj tudi s klimo. Masina je pa 2,5 bencinar.

Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » Pe Avg 11, 2006 12:37 pm

Da malo obudim temo. Povejte koliko vam kaj pijejo terenci. Bolj me zanima za tiste, ki se večino vozijo pocestah, po terenu itak nima veze. Men vitara 2.0 V6 od 8,5 do 12, povprečje pa 10l. . Mam pa samo kratke relacije, pa veliko se vozim po hribih.

Uporabniški avatar
Sibirc

OdgovorNapisal/-a Sibirc » Pe Avg 11, 2006 12:38 pm

Zgornji post je moj :?
Oj fredlene grumblajde!

Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov