Nakup 12V hladilnik.

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
Uporabniški avatar
golenač
Kraj: Maribor, Pohorje
Kontakt:

Nakup 12V hladilnik.

OdgovorNapisal/-a golenač » Ne Feb 09, 2014 10:08 am

Kupujem hladilnik za v avto, najraje bi imel ARB 47 l, drag je ko p.. pa tudi drugi podobni waeco itd so iste cene, našel sem pa tegale naprimer pol cenejši pa še na plin je zraven, zakaj so ti ki so zraven še na plin pol cenejši kot oni ki so samo 12v - 220v, edina razlika ki jo vidim je da požere ta več toka ...?

Slika

Plinski hladilnik DOMETIC RC 2200 EGP

temperaturna razlika ambienta do 33 stopinj celzija

Možnosti napajanja: 12V, 230V, Plin (30mbar)

Volumen hladilnika: 40L

Mere hladilnika:

- Višina: 444 mm

- Širina: 500 mm

- Globina: 487 mm + 21 mm (priključek za plin)

Masa: 16Kg

Poraba:

230V 75W-0,33A

12V 75W-6,25A

Plin 13g/h (MAX), jeklenka 10Kg <30dni

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Ne Feb 09, 2014 10:25 am

Zakaj cenejši? Ker je slabši!
Sicer odvisno za kaj in predvsem kje ga boš rabil.
Ta je absorbcijski, oni res dragi (rang 500 EUR) so pa kompresorski.
Ker ta porabi za svoje delovanje skoraj še enkrat več energije kot podoben kompresorski.
Ker je delovanje tega bolj odvisno (poudarek bolj, tudi kompresorski delujejo različno glede na temperaturo okolice) od zunanje temperature.
Ker ta ponavadi med gibanjem (vožnjo) ne sme delovati, kadar deluje, mora stati vodoravno
... in še kaj bi se našlo.

A kot rečem, odvisno za kaj ga rabiš. Za kamp prikolico ali taborjenje je absorbcijski čisto v redu.
Za potovanja in malo časa za iskanje trgovin s plinom je pa kompresorski zakon.
LP
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
Timaj

OdgovorNapisal/-a Timaj » Ne Feb 09, 2014 10:59 am

Kupi kompresorskega in ne boš razočaran, glej da ima notri Danfoss BD35F kompresor 12v-24v. Vsi malo boljši hladilniki imajo isti kompresor, razlika je samo v regulaciji in izolaciji...

Sam imam Indel 2001 in sem zelo zadovoljen (2 dneva avtonomije sredi poletja). Kolega ima absorbcijsko hladilno torbo pa smo ga po enem dnevu vžigali na kable...

tukaj imaš enega za 250 Evrov na bolhi...

http://www.bolha.com/navtika/navticna-o ... 6&kw=indel

Uporabniški avatar
Civava
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a Civava » Ne Feb 09, 2014 1:04 pm

Kompresor je zakon. Sam uporabljam ARB 47 in lahko samo rečem , da je vreden vsakega €. Je pa drag .

Uporabniški avatar
kloshar

OdgovorNapisal/-a kloshar » Ne Feb 09, 2014 3:56 pm

Sam se nagibam k nakupu Mobicool C40, ima resda le 230v napajanje, ampak bo v avtu itak dodatni akumulator in 1500w inverter in bi ga kar nanj priključil. Cena je kr ugodna za 40 litrski hladilnik

http://www.mixi-caravaning.si/katalog/p ... 1120034819

Ali kdo że uporablja tak hladilnik? Kakšne izkušnje?

Lp vsem
Slika

nil

hladilnik

OdgovorNapisal/-a nil » Ne Feb 09, 2014 4:33 pm

Jaz uporabljam hladilnik waeco coolfun ck 40 d hibrid.Imam priklopljenega na inverter moči 1600w.Ponavadi dela non stop tudi med vožnjo včasih izkoristim možnost priklopa v kampu na normalno el.omrežje.V avtu imam aku.105 ah.Zdrži brez problema 24 ur in avto še normalno vžge.Tako da sem zadovoljen samo malo velik je.Dela pa normalno na 3-4 stopinje.Porabo ima 65w na 220v.V tem času sem imel 2x problem le z pregevanjem inverteja nič posebnega.V glavnem za ta denar zelo dober nakup.Je pa res da je arb boljši

Uporabniški avatar
golenač
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a golenač » Ne Feb 09, 2014 5:30 pm

No hvala za odgovore, zdaj mi je malo bolj jasna razlika, hladilnik rabim za v mojga patrola za potovanja, upam da v kratkem tunis, pa ko grem na dirko da si hladim pijačo, kamping itd...., v glavnem imam ga namen imet in kot vidim bom ostal kar pri 1 izbiri ARB 47, se pravi tak hladilnik če ga čez noč pustiš laufat pol zjutraj ne bi smel bit problem z vžigom avta.

bnamurs
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a bnamurs » Ne Feb 09, 2014 7:04 pm

Jst imam waeco CF25.
Za 3 je za silo dovolj. Cena še nekako zmerna.
Zmogljivost super!
Avtonomija pa taka, da je tudi skoraj cel teden bila hladna pijača v avtu.
Pozabil sem ga ugasnit... ;)

Na potovanjih 2-3 brez težav!
Moogče bi še imel enega enakega. En pijača, drugi hrana.

Učasih se najdejo na bolhi že za 300 eur.

lp,
Boštjan

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Ne Feb 09, 2014 7:40 pm

:stari_pridiga: Na potovanjih (če ni družbe s polnimi akuji in z vžigalnimi kabli) mogoče ni najbolj pametno pustiti čez noč vklopljenih takih velikih porabnikov. Še zlasti, če aku ni nov. Ne glede na "lanske" izkušnje, ko je vse delovalo v redu.
Zjutraj boš pa ja zdržal brez ledeno hladne pijače.
Miran

Uporabniški avatar
kvoV
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a kvoV » Ne Feb 09, 2014 8:32 pm

Tu ima ARB spet eno prednost. Ima namreč sistem zaščite s tremi stopnjami, ki hladilnik izklopi ko zazna padec napetosti. V praksi to pomeni da se prej ugasne hladilnik preden izprazni akumulator. Zadeva deluje in pri meni še ni bilo nikoli problema z vžigom avta. Pomembno pri vsem tem pa je da je tudi vtičnica zvezana z zadosti močnimi kabli, saj tanke žice originalnih avto vtičnic ne prenesejo prav dobro bremena ko tak hladilnik zaštarta z delovanjem. ARB spet ponuja svojo stestirano z load testerjem z ravno pravimi kabli da zadeva špila tako kot mora.

So pa tele avtonomije 2,3,+ dni samo na akumulator o katerih se govori malo mlatenje prazne slame. Pri nas ima avto dva 95Ah akumulatorja iz katerih napaja hladilnik nastavljen na 5 stopinj celzija, zaščita na njem pa na medium (11.4V). Ko je ohlajen sam ohranja temperaturo dobrih 24 ur in prav nič več preden napetost pade na 11.4 volta in se ugasne. Čas se še poslabša če se kar naprej odpira in zapira ter jemlje stvari iz njega, ali pa če se da vanj "topla" pijača/hrana.
Always set the trail, never follow the path

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Ne Feb 09, 2014 9:22 pm

Meni je moj Waeco redno že zelo zgodaj ugašal zaradi zaščite zoper prenizko napetost. Najbolj moteče je bilo to, da je ob izklopu "pozabil" na nastavitve in je vsakič, ko sem zagnal avto, začel hladiti na -10 in mi je vse zmrznilo. Sem klical na servis, kjer so mi povedali, da je težava v preslabotnih žičkah v samem hladilniku med vtičnico (ki je na ohišju hladilnika) in mašinerijo v notranjosti hladilnika. Zagon kompresorja požre kar nekaj toka in takrat je zaradi tenkih žičk napetost padla in varovalo je ugasnilo hladilnik. Sem ubogal nasvet in sem priključni kabel od 12V vtičnice v avtomobilu napeljal direktno do mašinerije v notranjosti hladilnika. Od takrat naprej mi hladilnik deluje brez težav tudi čez noč in dan.
A vseeno se mi je lani nekje v eni luknji zgodilo, da je zjutraj glavni motorni aku prišel do konca svojega (kratkega) življenja in avto ni več vžgal. Pa sem prevezal zagon na drugi - kamperski - aku, ki je pa celo noč poganjal hladilnik in zjutraj še gretje vode za tuširanje in ne vem še kaj. In me je bilo močno strah, če bo v njemu še dovolj "župe" za zagnati motor. Očitno jo je bilo, a ni bilo prijetno. Zato tisti nasvet iz lastnih izkušenj, ki sem ga objavil malo višje.
Miran

Uporabniški avatar
Timaj

OdgovorNapisal/-a Timaj » Ne Feb 09, 2014 10:38 pm

AGM 75Ah akumulator mi brez težav zdrži dva dneva ob normalni uporabi, hladilnik ima 26l, standardna nastavitev napetostine zaščite... preverjeno večkrat

bnamurs

OdgovorNapisal/-a bnamurs » Po Feb 10, 2014 8:31 am

Ja tudi moj waeco ima to 3 stopenjsko zaščito.

Tudi jaz sem napeljal boljše kable do hladilnika. Ker je prej včasih začela utripat rdeča lučka. Nastavljenega imam nekje na polovici 3/7 črtic...

Dela mi že nekje 3 leta in me še nikoli ni pustil na cedilu.

Aku imam 100Ah.

Ena noč pri ok Aku sploh ne sme biti problem. Če sem več kot 2 noči na istem mestu sem pa vmes kdaj za malo prižgal avto.
Tudi alternatorj je 100A. Aja, pa večino časa se še kakšna reč preko USB polni.

Tole je waeco spec:
Power: Av. power consumption: 0.84 amps/hr (@ 12 volts, 5 °C interior, 32 °C ambient temperature).

Mogoče samo gledam da ga ne odpiram vsakih 10min.

Većji verjetno porabijo več, za kar pa nimam izkušenj.

Mogoče samo glede montaže:
Jaz ga imam zadaj med sedeži kot naslon za roko. Zato ima tudi dober pretok zraka.
Kolega je imel cf35 v prtljažniku, kjer je imel še kup robe in mu je "kuril" kot zmešan ker se ni dobro hladil. Tako ga lahko tudi uničiš!

P.S. imel sem tudi 2x50Ah solarne akumulatoje za dodatne porabnike, a ker so mi bolj zasedali prostor kot koristili jih lani nisem več uporabljal. Še vedno pa razmišljam, kam bi "skril" dodatne akumulatorske kapacitete....

Lp,
B

Uporabniški avatar
eentox
Kraj: Domžale

OdgovorNapisal/-a eentox » Pe Maj 15, 2015 12:04 pm

Da malo obudimo temo o hladilnikih in hladnih pijačah...

Sem v naklupu in iščem nasvete. Katere kompresorske hladilnike kaj uporabljate za priklop na 12V in 230V ?
If it seems too good to be true, it probably is

bnamurs

OdgovorNapisal/-a bnamurs » Pe Maj 15, 2015 1:52 pm

katerakoli znamka, samo da je kompresorski....

Uporabniški avatar
mamut
Kraj: Mengeš - CRUISERLAND :)
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mamut » Pe Maj 15, 2015 4:14 pm

bnamurs napisal/-a:katerakoli znamka, samo da je kompresorski....

To je lahko minimalni kriterij, s katerim se strinjam.

Vseeno pa sem mnenja, da je boljše dat še nekaj več in kupiti kompresorski hladilnik katerega od proizvajalcev, ki so specializirani tudi za 4x4.

Jih je več ... ne delam reklame samo zase, da en bo kdo v luft skočil.

Samo dejansko so ti hladilniki razviti ne samo performančno, ampak tudi z mislijo na mijon ali več vibracij iz 4x4 potovanj, katerih so deležni in za leta in leta uporabe.

Najcenejši kompresorski pa bolj za avtodomarje in "asfaltne" popotnike.

lp
Mamut

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Pe Maj 15, 2015 8:12 pm

mamut napisal/-a: in "asfaltne" popotnike.

lp
Mamut

Ja sej, 90 posto je itak asfalta. Pa se pretiravam.
Mam pocen kompresorc (cca 500e) pa je v tovornjaku k ni lih na mehk naštiman prežvel vse ribežne. Skoz -18 stopinj brez pardona/ tut na +45. Je pa bolje da je napolnjen kot na pol prazen.

Uporabniški avatar
golenač
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a golenač » Pe Maj 22, 2015 10:15 am

Jas sem kupil ARB 47l in sem zelo zadovoljen, na dober akumulator drži 24h brez da štartaš avto če je nastavljen na 0 stopinj, mam ga zadaj v patrolu priklopljenega na original 12v vtikač ki ga ima avto.

Ima tudi zaščito za vžig, če nastaviš zaščito na low pa imaš predolgo, avto ne vžge, na medium pa hladilnik izklopi, za tiste sigurne pa še je zaščita hi.

Uporabniški avatar
Dardaj
Kraj: Visoko
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Dardaj » Ne Maj 24, 2015 11:21 pm

Jaz bolj kot razmišljam, bolj se mi zdi enostavno kupit navaden hladilnik velikosti za hotelske sobe :) in ga priključiti na inverter. Slednji ima tako ali tako zaščito pred izpraznjenjem akumulatorja, stvar pa stane, rabljen na bolhi - ne samo en, več njih, 25 €.

:)

bnamurs

OdgovorNapisal/-a bnamurs » Ne Maj 24, 2015 11:29 pm

Ne bo šlo ;)
1. izgube zaradi inverterja so kar velike.
2. navaden hladilnik nima pravega hladilnega sistema za na pot ... na kratko ... ob tresljajih bo crknil!

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Po Maj 25, 2015 9:55 am

bnamurs napisal/-a:Ne bo šlo ;)
1. izgube zaradi inverterja so kar velike.
2. navaden hladilnik nima pravega hladilnega sistema za na pot ... na kratko ... ob tresljajih bo crknil!

Nima prisilnega hlajenja in se bo pregreval ter posledično slabo hladil.
Splača se investirat Dardaj, pa maš garantirano hladen per!

Uporabniški avatar
miran
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Maj 25, 2015 10:18 am

Če gre samo za hladen pir, zavij konzervo ali steklenico v vlažno cunjo in vse skupaj med vožnjo obesi na zunanje vzvratno ogledalo: pivo bo prijetno hladno brez dodatnih stroškov. Bolj je vroče zunaj, bolje deluje.
:wink:
Miran

Uporabniški avatar
Dardaj
Kraj: Visoko
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Dardaj » Po Maj 25, 2015 11:18 am

Hladno pivo mi ni v interesu. Tistih nekaj piv letno, ki izgine po mojem grlu, je lahko tudi toplih.
Jaz bi nam rad potvoril košček luksuza domačega hladilnika.
No, bomo videli. Tudi če uničim en hladilnik na teden deljeno z št. dni dopusta letno, ko rabim tak štos, sem še vedno v plusu :)

Uporabniški avatar
Dimen

OdgovorNapisal/-a Dimen » Po Maj 25, 2015 1:03 pm

Dardaj napisal/-a:Hladno pivo mi ni v interesu. Tistih nekaj piv letno, ki izgine po mojem grlu, je lahko tudi toplih.
Jaz bi nam rad potvoril košček luksuza domačega hladilnika.
No, bomo videli. Tudi če uničim en hladilnik na teden deljeno z št. dni dopusta letno, ko rabim tak štos, sem še vedno v plusu :)

Per je bil prispodoba jasno. Vsakič k ga boš skuru boš tovoril mrtvo težo. Verjem, ni vredno zajebancije in živcev. Za tegale se zmen za 150€: http://www.bolha.com/dodatna-oprema/avt ... +hladilnik

in si zmagal.

Uporabniški avatar
NOMIS ČILVAP
Kraj: DOLENSKA

OdgovorNapisal/-a NOMIS ČILVAP » Po Maj 25, 2015 7:18 pm

East or West Land Cruiser is the Best ...

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti