Kupim pretvornik 24/12V

izzzzy
Kraj: dolina hmelja

Kupim pretvornik 24/12V

OdgovorNapisal/-a izzzzy » Pe Jun 30, 2006 12:07 pm

Kupim pretvornik 24/12V. Mam namreč Patrola, ki ima 24 V napeljavo - tudi vtičnica. Priključki kot so hladilna torba, kompresor ipd pa so na 12 V. :?:

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kraj: Mozirje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Pe Jun 30, 2006 6:13 pm

Nisem štromar, sam kaj pa če z enega akumulatorja napelješ kable do vtičnice?[list=][/list]
Slika

Uporabniški avatar
slayer

OdgovorNapisal/-a slayer » Pe Jun 30, 2006 7:26 pm

Mislim da ne bo šlo ker sta zaporedno vezana skupaj in nimaš od kje jemat 12v.

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Pe Jun 30, 2006 8:57 pm

Če sta DVA 12 V akumulatorja, lahko VEDNO ven potegneš tudi 12 V. Ni važno kako sta vezana.
Mora pa biti potem tista stvar brez stika z maso, do nje pa napelješ + in -.
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
kloshar

OdgovorNapisal/-a kloshar » Pe Jun 30, 2006 9:13 pm

miran napisal/-a:Če sta DVA 12 V akumulatorja, lahko VEDNO ven potegneš tudi 12 V. Ni važno kako sta vezana.
Mora pa biti potem tista stvar brez stika z maso, do nje pa napelješ + in -.
LP Miran

:amen:

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kraj: Mozirje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Pe Jun 30, 2006 9:25 pm

slayer napisal/-a:Mislim da ne bo šlo ker sta zaporedno vezana skupaj in nimaš od kje jemat 12v.

Moj CJ5 je tud 24V pa mam tako kot je napisal Miran.
Slika

Uporabniški avatar
slayer

OdgovorNapisal/-a slayer » Pe Jun 30, 2006 10:00 pm

Ja maste prow, sm jst slabo mislu. :?

damiani

OdgovorNapisal/-a damiani » Pe Jun 30, 2006 10:16 pm

Enak problem na mojem Patrolu. Iz desnega akumulatorja sem potegnil 12 V za radio, CB in elektriko za kljuko ( prikolica ). Vsakih 6 mesecev akum. fuč. Seveda ravno, ko je bilo najmanj treba. Testiral akum., meril alternator, zamenjal vse glavne kable, kleme, dovod iz alternatorja nato obupal nad svojim slabim znanjem elektrotehnike in začel iskati pomoč pri avtoelektričarjih. "Ja pustit ga bo treba kakšen dan ali dva pri nas, da ugotovimo kaj je narobe", je bil odgovor ( in dobro zaračunamo !! ). Potem sem se spomnil industrijskih elekt. viličarjev. Ti imajo namreč baterijo sestavljeno iz več manjših baterij ( nobena znanost ) in na eno izmed teh iznajdljivi viličaristi priključijo tudi avtoradio. Posledica: kmalu uničena zelo draga baterija. Ko sem povprašal pri serviserjih o tej zadevi so mi razložili, da je pač tista celica zaradi večjega odjema bolj obremenjena in seveda zaradi tega tudi prej oslabi. Pri 24 V avt. napeljavi je ta celica drugi akumulator. Po tem pojasnilu sem preko interneta naročil pretvornik in sedaj imam že dve leti mir!! Verjetno pa je res to kot pravi Miran, da je stvar samo v dovodu minusa? ( iz izkušenj ?? )
Pa čim manj uničenih alkumulatorjev!

LP Damjan

izzzzy
Kraj: dolina hmelja

OdgovorNapisal/-a izzzzy » So Jul 01, 2006 12:02 am

Tudi na mojem patrolu je že bil na ta način uničen akumulator - 12V potegnjeno iz enega akumulatorja, nakar sem zvedel, da je za odpoved akumulatorja baje kriv ravno ta odvzem štroma za avtoradio. Zato pa iščem pretvornik. Baje jih imajo tudi kamioni? Damiani kje in za kakšno ceno si naročil pretvornik?

Uporabniški avatar
Ludwig
Kraj: Moravče
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ludwig » So Jul 01, 2006 12:32 am

God shave the queen...

damiani

OdgovorNapisal/-a damiani » So Jul 01, 2006 1:17 am

US Com! Link je bil že nekje na forumu cena pa je bila okrog 7-8 kSIT. Vsekakor ceneje kot nov akumulator. Če je zadeva ( cena +ptt )preverjena pa na e-bay. Predvsem pazi na moč! 10-12 A je dovolj samo za radio in CB. Sem povezal še na prikolico pa se je " grelo " kot na žaru. 24 V žarnice še na prikolici so rešile problem.
Še veliko km!!

LP Damjan

Uporabniški avatar
Ludwig
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ludwig » So Jul 01, 2006 1:41 am

140Watt-ov lahko obesiš na 12 ampersko varovalko pri 12 voltih
God shave the queen...

Uporabniški avatar
ferrarist
Moderator
Kraj: okolica ajdovščine

OdgovorNapisal/-a ferrarist » So Jul 01, 2006 9:26 am

lude,v bistvu se ne strinjam s tabo-na 12A varovalko lahko obesiš max. cca 9-10A porabnik,če so pa to kakšni ventilatorji,ki potrebujejo kakšen velik zagonski tok pa nebo niti z 8A nič-bo sam varovalke kurilo...btw-imamo mi na firmi tudi iste probleme,ko šoferji vozijo nazaj kamione s slabimi baterijami...torej-nujno je potreben pretvornik,baterije pa-če so vezane zaporedno-torej 24 V-ne smejo imeti posamično priklopljenih porabnikov :wink: to pa zato,ker prične v bateriji nastajati elektroliza,možnost pa je(sicer zelo majhna),da baterijo lahko tudi raznese...

Uporabniški avatar
Ludwig
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Ludwig » So Jul 01, 2006 11:41 am

ferrarist napisal/-a:lude,v bistvu se ne strinjam s tabo-na 12A varovalko lahko obesiš max. cca 9-10A porabnik,če so pa to kakšni ventilatorji,ki potrebujejo kakšen velik zagonski tok pa nebo niti z 8A nič..

Res je. 140 W je teoretično, po izračunu koliko bi naj prenesel....
V praksi pa je važen zagonski tok in tako lahko res obesiš na pretvornik nekoliko manj.
God shave the queen...

Andrej P
Kraj: sežana

OdgovorNapisal/-a Andrej P » So Jul 01, 2006 5:26 pm

Popolnoma se strinjam z Miranom, da vedno lahko pripelješ iz enega akumulatorja 12V, v temu ni problema. Problem je v polnenju in praznenju akumulatorjev. Iz lastnih izkušen povem da se ta varijante ne obnese. (deluje seveda vse OK problem nastane ker je en aku. prevec "obremenjen") Mi pri gasilcih imamo vse kamione priključene na vzdrževalce akumulatorjev, pri nekaterih imamo 12V za UKV postaje kar iz enega od akumulatorjev in zaradi tega nam je že nekaj aku. šlo. če je priključena na primer hladilna torba na en aku. le tega prazni, ko pa vžgeš avto, alternator polni obe bateriji z enakim tokom kar pa ni prav ker tista ki je polna rabi manjši polnilni tok ker pa je tok previsok se baterija segreje v bateriji se zvijejo plošče in pride v kratek stik. Zato je najbolše da si nabaviš pretvornik in boš imel mir. Še glede polnenja če polniš doma baterije in imaš na polnilcu možnost regulacije polni 1/10 toka 10 ur. npr 50Ah =5A-10h in bo sigurno polna.

LP Andrej

Jožef
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Jožef » Ne Jul 02, 2006 11:36 am

Imam pretvornik in ga boš dobil samo med šaro ga moram poiskat.
imel sem ga v kamionu za CB postajo.Če ti bo prav???
TEL.041 216-800

miha 1
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a miha 1 » Ne Jul 02, 2006 12:10 pm

Sam sem imel enake probleme kot ostali. Če vzameš tok samo z enega akumulatorja, moraš slejkoprej zamenati oba akumulatorja.
Jaz sem kupil pretvornik za cca 7-9 k pri TSP ELEKTRONIKA D.O.O. ZADOBROVŠKA CESTA 18 A, TELEFON: (01) 5497114 (lahko tudi POT NA LABAR 9 B TELEFON: (01) 5281984).

Vsi problemi, ki jih je prej povzročal avtoradio (iskanje kolegov s klemami opolnoči sredi zime, ipd) so bili naenkrat rešeni, tako da je pretvornik definitivno vreden svoje cene!!!

Namontiraš ga lahko pod predal pred sovoznikom, je ravno dovolj prostora, pa še na suhem je.

Andrej P

OdgovorNapisal/-a Andrej P » Ne Jul 02, 2006 8:44 pm

Kleno napisal/-a:To pomeni, da ce imas dva akumulatorja, morata biti enakih kapacitet in skupaj vgrajena oz. ko se menja en, se menja tudi drug?

po pravilih naj bi bilo tako če hočeš imeti mir z akumulatorji. Paziti pa moraš tudi na moč alternatorja, ni dobro da daš bolj močno baterijo kot jo lahko fila alternator ker je bo mogel do konca napolniti, baterija bo ostala na pol moči in pri vžigu avta bo zaganjač potegnil iz baterije večji tok bo mogla dati svoj nazivni tok zato se bodo zvile celice in baterija je fuč. Če pa je baterija premajhne kapacitete jo alternator preveč polni in s tem baterija izgublja elektrolit. seveda polnenje ureja regler ma ta ureja samo napetost tok pa le posredno. zdaj pa zadosti tega nakladanja če kateri kaj rabi mi lahko napiše mail in bomo rešili.

LP Andrej

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Po Jul 03, 2006 9:50 pm

Hvala fantje!
Nisem vedel, da lahko tako akumulator fentaš.
Ne bom več propagiral jemanja elektrike samo iz enega akumulatorja (če sta na avtu dva ali več).
LP Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
Agar
Kraj: obala
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Agar » To Jul 04, 2006 5:47 pm

Miranova ideja ni tako slaba, ...samo malo popravka v besedilu.

Če prazniš samo 1 akumulator je problem, če pa prazniš še drugega z isto porabo potem lahko mirno voziš.

Andrej P

OdgovorNapisal/-a Andrej P » Ne Jul 09, 2006 8:53 am

vsekakor je pomembno da sta oba enake oziroma iste kapacitete. Če se pa da je najbolje da sta oba istega proizvajalca. Če boš jih boš vezal skupaj morata biti oba enaka (če sta nova naj bodo oba nova) drugače ti pa svetujem da si nabaviš suhe baterije, ki so DOSTI močnejše od navadnih ti. mokrih pa še vzdrževanja nimaš. (če se pa kje obrneš ni straha da dobiš kislino na glavo :twisted: ) Mi jih imamo v naših kamionih od Optime in z njimi ni problemov. V sloveniji jih menda prodaja Ručman-Mamut. Priporočam pa ti še da zamenjaš alternator z močnejšim če imaš krajše fure. Če te kaj zanima pa me lahko kar pokličeš.

LP Andrej

Uporabniški avatar
Desert Soul

OdgovorNapisal/-a Desert Soul » Sr Avg 02, 2006 12:04 am

Sicer sta Ferrarist in Andrej P odlično razložila, Klenu pa samo to: Če mimo originalne 24V zaporedne napeljave oba akumulatorja vežeš še vzporedno v 12V par, se prepričaj, da ti ne bo nikjer nazaj tolklo in da si ne boš kratkega stika umislil. Za to potrebuješ diode, ki spuščajo tok le v eno smer, torej tisto, ki je prava, vendar pozor! Meni se je že zgodilo, da je čez diodo stekel prevelik tok, in kot smo navajeni, bi pričakoval, da ne bo spuščala več v nobeni smeri, a glej ga zlomka, stvar je naenkrat začela prepuščati tok v obe smeri!!! Tako, da je nakup pretvornika zagotovo najboljša naložba. UScom pa nejdeš na tem naslovu, oziroma na 01 2006 040.
Še hipno najhujše stvari v življenju so dolgoročno za nekaj dobre.

Ne sanjaj življenja. Živi sanje.

www.desertsoul.com

Vrni se na “Offroad tržnica”

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 28 gostov