Hyundai Galloper ožje gume - homologacija

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
z4z
Kraj: Rakitna

Hyundai Galloper ožje gume - homologacija

OdgovorNapisal/-a z4z » Sr Okt 17, 2007 11:37 am

Zdravo,
sem nov lastnik starega galloperja 2.5 intercooler (model innovation, leto 1999). Avto je videti zaradi obrob nekoliko napihnjeno in k tej napihnjenosti verjetno sodijo tudi gume dimenzije 275/60R15. Gume mi osebno delujejo predimenzionirano, predvidevam, da je tudi poraba goriva večja :cry: , poleg tega pa je to dimenzijo težko najti.
Problem pa je v tem, da želim gume zamenjati z ožjimi, v homologaciji pa imam zapisano samo zgoraj omenjeno dimenzijo (avto je iz Italije). Seveda bi si želel ohraniti obstoječa platišča (če že zaradi drugega ne zaradi suše v denarnici). Spraševal sem naokoli (zastopnik Hyundai, LPP) in izpadlo je, da tega modela pri nas niso prodajali in da nimajo podatkov kakšne gume gredo lahko na platišča in bi moral za homologacijo kupiti nova platišča ter gume in z njimi opraviti homologacijo, kar pomeni, da na obstoječa original platišča tako ali tako ne bi smel namestiti ožjih gum. Slišal sem tudi predloge, da naj kar zamenjam, saj policaji ne bodo težili, če so gume ožje, alergični so na večje...
Sprašujem, ali ima kdo od vas kakšne izskušnje s tem, priporočilo..
Obenem iščem navodila o uporabi (users manual) za ta avto. Dobil sem jih sicer poleg vozila vendar so v italijanščini. Predvidevam, da jih v slovenščini tako ali tako ni bilo, v angleščini ali nemščini, pa bi bila čisto OK.

LP
z4z

Uporabniški avatar
slayer

OdgovorNapisal/-a slayer » Sr Okt 17, 2007 5:16 pm

Verjetno ti zaradi ožjih gum policaji res nebodo komplicirali, ampak vedi ti 100%.

Lp

Uporabniški avatar
Bizzy
Kraj: Litija
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Bizzy » Sr Okt 17, 2007 7:46 pm

z4z,

kolikor poznam model Innovation, so bile na njemu nameščene gume 265/70 R 15, kar nekako ustreza dimenziji 31x10,5 R 15. V takšni dimenziji boš gume vsekakor lažje našel, pa tudi cene so bolj prijazne. Če imaš na avtomobilu še originalno rezervno gumo pa - voila- gume, katerih dimenzija je originalna zanj.

LP Bizzy
I tried being normal once..... I didn't like it!

nerino
Kraj: koper

galloper

OdgovorNapisal/-a nerino » Sr Okt 17, 2007 9:45 pm

Jaz sem tudi lastnik galloperja l.2000,in imam navodila v angleščini.Na tvojem vozilu so original gume dimenzije 275/60R15.Za navodila o uporabi se lahko kaj zmeniva.Pokliči me na tel-041 661 414;oziroma če prideš na dirko orc obala 27.10.me dobiš tam. :wink:
L.p. Nerino

Uporabniški avatar
marolt 4x4
Kraj: Mozirje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a marolt 4x4 » Če Okt 18, 2007 8:32 am

Lahko pa prideš v Mozirje, kupiš gume pri meni in ti uredim homologacijo.
po želji 235/75 R15 Triangle imam v akcioji po 66 € z montažo in centriranjem.

lp
Janez
Slika

z4z
Kraj: Rakitna

OdgovorNapisal/-a z4z » Če Okt 18, 2007 9:16 am

Hvala za odgovor,
to, da so original gume dimenzije 275/60R15 vem, ker je tudi na podboju? vrat tovarniška nalepka z vpisanimi merami. Problem pa je v tem, da takih dimenzij zimskih gum pri nas parktično ni (vsaj glede na rezultate iskanj po Internetu), živim pa na skoraj 800m (pozimi je snega več kot dost - po napovedih se ne bom čudil, če ga bo že v naslednjih dneh nekaj navrglo :evil: ) in imam nekaj jako zoprnih klancev na poti.
Še vedno si sicer želim legalne (homologizirane) dimenzije gum, vendar pa nekoko ožje (ožje zaradi snega in zime); homologizirane pa ne samo zaradi "ta plavih" temveč tudi zaradi zavarovalnice v primeru nesreče. Človek nikoli ne ve - danes je malo manjkalo, pa bi bila ena srna bivša srna. Dve sta pred mano varno prečkali cesto in ko sem ponovno pritisnil na gas, se je iz hriba pojavila še tretja in šlo je za sekunde in milimetre pa jo bi imel v boku ali sopotnikovem sedežu.

Uha Janez (aka marolt 4x4) bi to res šlo? Te pokličem - "Triangle imam" - ne mi zamerit, ampak kakšne gume so to

LP
z4z

Uporabniški avatar
Rafter
Upravnik
Kraj: Southern District of Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Če Okt 18, 2007 4:47 pm

z4z napisal/-a:Uha Janez (aka marolt 4x4) bi to res šlo? Te pokličem - "Triangle imam" - ne mi zamerit, ampak kakšne gume so to

Čist normalne. Razen da so trikotne. :twisted:
The whole life sponsored by محمد بن راشد المكتوم

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta