Avtoplin
- miha
- Kraj: Gabrovka GPS N46° 00' ,E15° 00'
- Kontakt:
Avtoplin
Da mi ne boste zapolnili vse stvari sem dal opis sem, samo brez slik.
Odgovor je verjetno - da, toda, to ni možno ... Pa je, če predelate svoj bencinski avto na plin. Cena neosvinčenega 95 oktan-skega bencina znaša 205 SIT, cena plina, ki vam ga pripeljejo na dom za ogrevanje, pa je 100 SIT. Dražji je plin, ki ga natoči-te na >plinskih< črpalkah, tam znaša cena za liter 148 SIT.
Predstavil vam bom starejši avto, ki ima še >forgazar< mašino.
Predelava takega avtomobila vas stane cca 60.000 - 70.000 SIT. Avto
morate le zapeljati v Italijo, kjer vam ga po tej ceni predelajo. Tam dobite tudi vse potrebne dokumente. V "mašino" vam vgradijo dve stvari
v prtljažnik vam vgradijo rezervoar
na armaturno ploščo pa stikalo .
Dobite av-to, ki je v bistvu sedaj nekakšen hibrid. Lahko ga vozimo ta-ko na bencin, kot tu-di na plin. To izbira-mo s stikalom na armaturni plošči. Načeloma avto najprej vžgemo z bencinom, potem pa preklopimo na plin. Avto pri vožnji na plin porabi malenkost več plina kot bencina. Malo zgubimo tudi pri moči avtomobila, a je cena ti-sta, ki prekaša vse, saj je plin več kot polovico cenejši bencina.
PREDNOSTI: Glavno smo že omenili v naslovu, torej "cenejši kilometri", druga pa je ta, da nam za predelavo ni treba kupiti "dizla", ker lahko kupimo "bencinarja", ki je načeloma bistveno cenejši.
SLABOSTI: Ena izmed teh je nedvomno ta, da rezervoar zasede skoraj polovico prtljažnika. Druga, tudi ne zanemarljiva je, da pri nas ni toliko plinarn (LJ, MB, CE, Kozina) in tretja, tudi ne zanemarljiva -
strah strah pred eksplozijo plina (morda odveč, vsekakor ne škodi posvet s strokovnjakom).
Kot zanimivost dodajmo, da nam lahko rezervoar za plin služi tudi kot
jeklenka, na katero lahko priključite plinski žar. Vse-kakor se je potrebno vprašati tudi, kaj se s plinom zgodi pozimi? Načeloma zdrži
plin Propan Butan cca do -5 st. C, sam Propan pa celo do -20 st. C, a tudi pri tem ne bi škodil posvet s strokovnjakom. Naslednjič bomo
pisali o predelavi novejših motorjev, po domače >ajnšpric< motorjev, do takrat pa bomo tudi preverili, kako je s potrebnimi dovoljenji, papirji, A-testi, registracijo in - nenazadnje - če je vse to sploh legalno!
Če imate še kakšno vprašanje v zvezi s predelavo avta na plin, ga lahko pošljete na e-naslov info@avtoinfo.com!
Priključek za "tankanje" plina.
Odgovor je verjetno - da, toda, to ni možno ... Pa je, če predelate svoj bencinski avto na plin. Cena neosvinčenega 95 oktan-skega bencina znaša 205 SIT, cena plina, ki vam ga pripeljejo na dom za ogrevanje, pa je 100 SIT. Dražji je plin, ki ga natoči-te na >plinskih< črpalkah, tam znaša cena za liter 148 SIT.
Predstavil vam bom starejši avto, ki ima še >forgazar< mašino.
Predelava takega avtomobila vas stane cca 60.000 - 70.000 SIT. Avto
morate le zapeljati v Italijo, kjer vam ga po tej ceni predelajo. Tam dobite tudi vse potrebne dokumente. V "mašino" vam vgradijo dve stvari
v prtljažnik vam vgradijo rezervoar
na armaturno ploščo pa stikalo .
Dobite av-to, ki je v bistvu sedaj nekakšen hibrid. Lahko ga vozimo ta-ko na bencin, kot tu-di na plin. To izbira-mo s stikalom na armaturni plošči. Načeloma avto najprej vžgemo z bencinom, potem pa preklopimo na plin. Avto pri vožnji na plin porabi malenkost več plina kot bencina. Malo zgubimo tudi pri moči avtomobila, a je cena ti-sta, ki prekaša vse, saj je plin več kot polovico cenejši bencina.
PREDNOSTI: Glavno smo že omenili v naslovu, torej "cenejši kilometri", druga pa je ta, da nam za predelavo ni treba kupiti "dizla", ker lahko kupimo "bencinarja", ki je načeloma bistveno cenejši.
SLABOSTI: Ena izmed teh je nedvomno ta, da rezervoar zasede skoraj polovico prtljažnika. Druga, tudi ne zanemarljiva je, da pri nas ni toliko plinarn (LJ, MB, CE, Kozina) in tretja, tudi ne zanemarljiva -
strah strah pred eksplozijo plina (morda odveč, vsekakor ne škodi posvet s strokovnjakom).
Kot zanimivost dodajmo, da nam lahko rezervoar za plin služi tudi kot
jeklenka, na katero lahko priključite plinski žar. Vse-kakor se je potrebno vprašati tudi, kaj se s plinom zgodi pozimi? Načeloma zdrži
plin Propan Butan cca do -5 st. C, sam Propan pa celo do -20 st. C, a tudi pri tem ne bi škodil posvet s strokovnjakom. Naslednjič bomo
pisali o predelavi novejših motorjev, po domače >ajnšpric< motorjev, do takrat pa bomo tudi preverili, kako je s potrebnimi dovoljenji, papirji, A-testi, registracijo in - nenazadnje - če je vse to sploh legalno!
Če imate še kakšno vprašanje v zvezi s predelavo avta na plin, ga lahko pošljete na e-naslov info@avtoinfo.com!
Priključek za "tankanje" plina.
Rekli so da tu ni poti, jaz sem jih videl na tisoče !
Dobri planinski čevlji.
Dobri planinski čevlji.
Miha mene pa zanima kako je s plinom pozimi in poleti.
Če je pozimi pod -20 stopinj, načeloma še vedno voziš na bencin, ko se pa v avtu zadost ogreje pa se jeklenka mal otaja, pa lahko preklopiš na plin. Ali je to mogoče?
Poleti, če ti avto stoji na soncu, pa je v avtu vsaj 60 ali še več stopinj, kaj se dogaja z jeklenko, ker na taki vročini se plin začne kr zelo širit, ali jo lahko raznese?
LP
Nebivedu
Če je pozimi pod -20 stopinj, načeloma še vedno voziš na bencin, ko se pa v avtu zadost ogreje pa se jeklenka mal otaja, pa lahko preklopiš na plin. Ali je to mogoče?
Poleti, če ti avto stoji na soncu, pa je v avtu vsaj 60 ali še več stopinj, kaj se dogaja z jeklenko, ker na taki vročini se plin začne kr zelo širit, ali jo lahko raznese?
LP
Nebivedu
A si že kdaj slišal da je na kaki petrolovi pumpi ali pa na kamijonu ki prevaža jeklenke kakšno zaradi vročine razneslo?
Nisem opazil, da bi imeli kje klimatsko napravo v onih kučicah iz mreže kjer jih skladiščijo. Da bi pa pozabili na to malenkost, da lahko katero od vročine razpajtla, pa tud ne verjamem...
LP Ludvig
Nisem opazil, da bi imeli kje klimatsko napravo v onih kučicah iz mreže kjer jih skladiščijo. Da bi pa pozabili na to malenkost, da lahko katero od vročine razpajtla, pa tud ne verjamem...
LP Ludvig
God shave the queen...
- marolt 4x4
- Kraj: Mozirje
- Kontakt:
[quote="ludwig"]A si že kdaj slišal da je na kaki petrolovi pumpi ali pa na kamijonu ki prevaža jeklenke kakšno zaradi vročine razneslo?
Nisem opazil, da bi imeli kje klimatsko napravo v onih kučicah iz mreže kjer jih skladiščijo. Da bi pa pozabili na to malenkost, da lahko katero od vročine razpajtla, pa tud ne verjamem... :D
LP Ludvig[/quote]
Ludwig une kučice imajo zračenje, tovornjaki ki prevažaji jeklenke so odprti, ne vem pa kako bi to bilo v zaprtem avtu v katerem je poleti kr dost vroče. Zanima me ker bi to jst na svojem naredu.
Zanima me če je kdo na netu zasledil načrte kako se to doma nardi, ker 70k sit je kr neki dnara. Če je pa boljš, da to nardi uradna oseba, bomo pa šparal - vsak mesec po 25k pa bo mal po novem letu avto nared.
Miha kje u italiji to predelujejo, pa kak se do tja pride?
LP
Nebivedu
Nisem opazil, da bi imeli kje klimatsko napravo v onih kučicah iz mreže kjer jih skladiščijo. Da bi pa pozabili na to malenkost, da lahko katero od vročine razpajtla, pa tud ne verjamem... :D
LP Ludvig[/quote]
Ludwig une kučice imajo zračenje, tovornjaki ki prevažaji jeklenke so odprti, ne vem pa kako bi to bilo v zaprtem avtu v katerem je poleti kr dost vroče. Zanima me ker bi to jst na svojem naredu.
Zanima me če je kdo na netu zasledil načrte kako se to doma nardi, ker 70k sit je kr neki dnara. Če je pa boljš, da to nardi uradna oseba, bomo pa šparal - vsak mesec po 25k pa bo mal po novem letu avto nared.
Miha kje u italiji to predelujejo, pa kak se do tja pride?
LP
Nebivedu
- miha
- Kontakt:
Plin je zelo raztezljiv zato se ga zaradi varnosti polni v jeklenke do 80% kapacitete. Na Hrvaškem je med vojno padla na avto granata in ga lepo odprla, zadaj pa je imel tako plinsko jeklenko, ki je ostala cela. Sedaj izdelujejo jeklenke tudi v obliki kolesa in ga postavijo zadaj v pritljažnik, kjer je rezervno kolo. Le tega pa daš na ...... streho, oziroma pri LR na prednjo havbo. V Zagrebu pride montaža za mojega z vso opremo 7000 kun, kar je cca 1000 €.
Dobri planinski čevlji.
Dobri planinski čevlji.
Miha še eno mogoče bedasto vprašanje, al pa tudi ne. Kaj pa če imaš tako kot imam sam na avtu rezervno gumo nad motorjem - rešil bi si prtljažnik, kjer bi ostal ves prostor, ampak spet vprašanje kako bi se pa tank nad motorjem obnašal (u bistvu je 20% nad motorjem ostalo je nad menjalnikom)? Tm je ponavadi kr dost vroče, sploh pa poleti, al pa če kam u kak hrib rineš z reduktorjem in se mašina kr segreje.
LP
Nebivedu
LP
Nebivedu
Plin se mi zdi dobra varjanta za požrešne terence,ki jim konjev(oslov
)ne primankuje
pri vsakdanji vožnji je pomoje
dobra naložba,sam ga pri hardu nebi uporablju saj je dirk premalo in so prekratke tako,da je strošek goriva zanemarljiv pa še konjev ni nikoli preveč
Vsekakor je stvar zanimiva,vendar bi se odločil za montažo novega in kvalitetnega"sistema"z maximalnimi zaščitami tako ventilov kot pritrditve 100kg.
jeklenke
JST SM ZA
Vsem,ki kakorkoli pripomorejo k obstanku te strani sem hvaležen in prosim za posnetke letošnjega harda.lp. PASTWJNČAN 
wrangler
- marolt 4x4
- Kraj: Mozirje
- Kontakt:
-
Gost
Fantje tale plin ni prav poceni zadeva, malo preračunajte, pa boste videl.
Rabljene italijanske plinske naprave, kot je nekdo omenil so čisto zanič, zakj pa mislite, da so jih dali italijani ven (za hec).
Jaz imam nekaj izkušenj z plinom, sem ga imel na ladi nivi (rezervoar je bil vgrajen na zunanji strani za diferencialom) zelo majhna zadeva.
Pa da ne boste mislili koliko sem prihranil NIČ....samo sitnosti sem imel, pa smrdelo mi je vedno po plinu (verjetno tudi takrat ko ni)..
To je samo moje razmišljanje, vsak naj pa dela kar hoče..........
Rabljene italijanske plinske naprave, kot je nekdo omenil so čisto zanič, zakj pa mislite, da so jih dali italijani ven (za hec).
Jaz imam nekaj izkušenj z plinom, sem ga imel na ladi nivi (rezervoar je bil vgrajen na zunanji strani za diferencialom) zelo majhna zadeva.
Pa da ne boste mislili koliko sem prihranil NIČ....samo sitnosti sem imel, pa smrdelo mi je vedno po plinu (verjetno tudi takrat ko ni)..
To je samo moje razmišljanje, vsak naj pa dela kar hoče..........
- miha
- Kontakt:
Jaz sem se na morju pogovarju po telefonu z lastnikom prav takega jeepa kot ga imam jaz. Poraba je enaka, moč za 10% manjša hitrost pa prav tako. Smrdi nič, varnost zagotovljena, le Slovenci smo malo skeptični do novotarij. Cela Evropa se vozi na plin in ne samo reveži. Hrvati so morali montirati plinske črpalke v marine, ker so italijanski reveži prihajali tankati svoje 20 meterske čolničke na plin. V Italiji kupiš nov avto v trgovini, ki je plinski hibrid.
Ko bo denar grem jaz na plin in pika.
Če sedaj skurim 40 k na mesec za bencin, ga bom potem 20 k in to je v desetih mesecih povrnjen denar za montažo pri pooblaščenem serviserju.
Aja preverite cene bencinskih mašin na evro trgu in boste ugotovili, da so za najmanj 20% višje od naših.
Ko bo denar grem jaz na plin in pika.
Če sedaj skurim 40 k na mesec za bencin, ga bom potem 20 k in to je v desetih mesecih povrnjen denar za montažo pri pooblaščenem serviserju.
Aja preverite cene bencinskih mašin na evro trgu in boste ugotovili, da so za najmanj 20% višje od naših.
Dobri planinski čevlji.
Dobri planinski čevlji.
-
Gost
Plin
Nebivejdu-Igor, Miha in vsi ostali potencijalni lastniki plinskih avtov, sem tisti ki je pisal, da je imel dve ladi na plin, torej imam dovolj izkušenj z plinom , tudi prevoženih kilometrov z plinom več kot 300.000. Samovgradnja plinske naprave je brezpredmetna, ker napeljava spada pod tako imenovane naprave in kotle za visoke pritiske in je torej potrebno, da ti ga lahko vgradi le pooblaščen izvajalec. Tudi če ne boš na tehničnem pregledu povedal, da imaš plinsko napeljavo ti bo mehanik sigurno opazil cevke, ki vodijo od rezervoarja do motorja, potem bo zahteval uporabno dovoljenje za plinsko napravo, katero ne moreš imeti, če bi napravo sam montiral. Zaradi zakona je potrebno plinsko jeklenko vsakih pet let dati na tlačni preizkus. Tudi pri tankanju je potrebno pokazati uporabno dovoljenje, drugače se kar pod nosom obriši, da ti bodo napolnili jeklenko. V precej garažnih hišah je prepovedano parkirati avtomobil z plinsko napeljavo v pritličnih prostorih, ker je plin težji od zraka in je nevarnost eksplozije. Me pa nekaj zanima, zakaj človek kupi avto z 5,2 l mašino potem pa si želi, da bi porabila kot spaček. Če si mačo pravi se vozi z svojo makino in se hvali sosedom, da ti pije 25 l, ne pa 10 l . Tu nastopi prava slovenska foušija, saj zato imaš tak avto, a ne?
Plin pocen, pa kaj potem, saj imam dovolj denarja da vzdržujem 5,2 l požeruha.
Plin pocen, pa kaj potem, saj imam dovolj denarja da vzdržujem 5,2 l požeruha.
Zdej zapravim okoli 35k ali pa še več na mesec za bencin - delam okoli 2500 do 3000km na mesec in bi si to naštimal v avto z 1781ccm in 82KM. Vozim se vedno po avtocestah 110km/h, po navadnih cestah do omejitve(90km/h) in po naseljih okoli 50km/h. Tko da mi je vseeno, če se zmanjša moč in končna hitrost. Za po terenu mi pa tako ali tako še vedno ostane stikalo, da izklopim plin in vklopim bencin, če bi preveč moči izgubil. Malo sem tudi premeril prostor pod havbo in je dovolj prostora za 50 litrski tank za plin. Guma gre pa nazaj na nosilec, ki bo stal na zadnjem odbijaču.
Zanima me pa še tole - kako je z montažo na boxer mašino pri nas ali pa v Italiji - je kaka razlika med boxer in navadno bencinsko mašino, razen tega, da sem opazil, da pride cena za boxerja celo nižja(vsaj na hrvaškem)?
LP
Nebivedu
Zanima me pa še tole - kako je z montažo na boxer mašino pri nas ali pa v Italiji - je kaka razlika med boxer in navadno bencinsko mašino, razen tega, da sem opazil, da pride cena za boxerja celo nižja(vsaj na hrvaškem)?
LP
Nebivedu
- miha
- Kontakt:
Oprosti pije 18 lit na 100 km in še nekaj, v nekaterih državah se pa voziš po središčih mest le z avtoplinom ali elektrovozili ( London ).
Kot drugo bi ga pa montiral pooblaščeni monter zaradi atesta.
Kot tretje se pa lahko podpišeš.
Kot drugo bi ga pa montiral pooblaščeni monter zaradi atesta.
Kot tretje se pa lahko podpišeš.
Dobri planinski čevlji.
Dobri planinski čevlji.
-
lovato
Lovato d.o.o.
Spoštovani
Smo zastopništvo priznanega proizvajalca avtoplinskih naprav Officine Lovato spa. Za vprašanja smo vam vedno na voljo.
Lep pozdrav,
Lovato d.o.o.
041 777 546
PS. Vozim Cherokee XJ 4.0 letnik 91 z Lovatom
Smo zastopništvo priznanega proizvajalca avtoplinskih naprav Officine Lovato spa. Za vprašanja smo vam vedno na voljo.
Lep pozdrav,
Lovato d.o.o.
041 777 546
PS. Vozim Cherokee XJ 4.0 letnik 91 z Lovatom
Re: Lovato d.o.o.
lovato napisal/-a:Spoštovani
Lep pozdrav,
Lovato d.o.o.
041 777 546
PS. Vozim Cherokee XJ 4.0 letnik 91 z Lovatom ;)
Koliko bi prišla potem predelava Subaru Leone 1.8 na avtoplin.
Prostora ima pod havbo dost še za tank, ki bi bil namesto rezerven gume pod havbo?
LP
Nebivedu
-
gost
plinska napeljava
Prosim, če mi lahko kdo javi, katera plinska napeljava je primerna za 2,4 l
Chrysler motor - ima kdo izkušnje oz. če mi lahko kdo posreduje www ali telefon ali mail. Ni mi nareč, da se vozim v Italijo na uro gledat, pa da me še žejnega peljejo preko vode. Zraven tega imam nagledanega grandcherokija z osmakom in bi mi ta stvar resnično veliko pomenila.
Hvala in lep pozdrav,
Rado
Chrysler motor - ima kdo izkušnje oz. če mi lahko kdo posreduje www ali telefon ali mail. Ni mi nareč, da se vozim v Italijo na uro gledat, pa da me še žejnega peljejo preko vode. Zraven tega imam nagledanega grandcherokija z osmakom in bi mi ta stvar resnično veliko pomenila.
Hvala in lep pozdrav,
Rado
-
JozeK
Avtoplin - LPG
V Sloveniji se lahko za vse v zvezi z avtoplinom obrnete na podjetje LOVATO d.o.o.,ki vgrajuje plinske naprave v avtomobile,in sicer tudi za zadnjo generacijo vozil.Dobil sem tudi kontaktne stevilke odgovornih za ta projekt,in sicer 041777546 g.Moscatelli, 041738094 g. Jurisic in 041388893 g. Hocevar
Moj Mercedes 300 porabi namesto 13 l bencina/100 km 15 l plina.,moc motorja je malenkost manjsa,motorno olje lahko zdrzi 2x toliko,kot ce bi vozil na bencin,izpusni plini so bolj cisti.
V kratkem naj bi v Sloveniji postavili vec plinskih crpalk in s tem poenotili cene plina na crpalkah.
Trenutno je v Sloveniji 5 crpalk in sicer v Mariboru, Ljubljani, Ribnici, Kozini in Kopru.Ima pa baje Petrol v planu odpreti crpalke za plin do konca tega leta na Barju I in Barju II ter na avtocesti proti Primorski.
V treh letih naj bi Petrol in Istrabenz svojo mrezo razsirila na 30 crpalk, ki bojo ponujale avtoplin. Dodajam link, kjer je zadeva objavljena.
http://www.amzs.info/novica.asp?id_pdr= ... id_nov=600
Moj Mercedes 300 porabi namesto 13 l bencina/100 km 15 l plina.,moc motorja je malenkost manjsa,motorno olje lahko zdrzi 2x toliko,kot ce bi vozil na bencin,izpusni plini so bolj cisti.
V kratkem naj bi v Sloveniji postavili vec plinskih crpalk in s tem poenotili cene plina na crpalkah.
Trenutno je v Sloveniji 5 crpalk in sicer v Mariboru, Ljubljani, Ribnici, Kozini in Kopru.Ima pa baje Petrol v planu odpreti crpalke za plin do konca tega leta na Barju I in Barju II ter na avtocesti proti Primorski.
V treh letih naj bi Petrol in Istrabenz svojo mrezo razsirila na 30 crpalk, ki bojo ponujale avtoplin. Dodajam link, kjer je zadeva objavljena.
http://www.amzs.info/novica.asp?id_pdr= ... id_nov=600
-
Ivch
JozeK, vi ste vgradili zadevo na Hrvaškem ali ne (oz. kje?)? Kje ste potem v Slo delali atest in koliko vas je le-ta stal..
Menda potrebuješ na tehničnem pregledu samo atest (ne vem ali za plinsko posodo ali za celo inštalacijo)... Ima kdo informacije??
Lahko mi odgovorite na: volvo_obsession@email.si
Lp,
Ivch
Menda potrebuješ na tehničnem pregledu samo atest (ne vem ali za plinsko posodo ali za celo inštalacijo)... Ima kdo informacije??
Lahko mi odgovorite na: volvo_obsession@email.si
Lp,
Ivch
-
Ivch
Vrni se na “Avtomobili in oprema”
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 3 gosti