Tesnilo glave - 2.5TD

Debata o avtih za offroad, opremi, predelavah, ...
damjan.kunc

OdgovorNapisal/-a damjan.kunc » Ne Feb 22, 2009 4:15 pm

Če poči glava-........................................................................teče kri :shock:

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Ne Feb 22, 2009 4:20 pm

...?

Glava motorja...

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Ne Feb 22, 2009 5:08 pm

Če poči glava , se začne avto pregrevat, pije vodo, meče vodo ven, iz expanzijske se širijo mehurčki, ustvarja pritisk v hladilnem sistemu....
Simptomi so zelo podobni kot, če popusti tesnilo.....točno ne moreš vedet dokler ne razdereš.

No čeprav odkrivam toplo vodo a vendar , da bi glave (vse štir) tako počle je nemoogoče. Vse na enakem mestu ter tako lepo :idea: :?:

Evo slike...
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Imam občutek da tole ni razpoka....ampak je tist del ki je vbočen, vstavljen naknadno (zaradi obdelave glave, način izdelave,,,serijska napaka?...). Ker da bi takole lepo vse štiri poknile je nemogoče. Poleg tega se na slikah lepo vidi da med glavo in vstavljenim delom neka snov (verjetno termična obdelava) in ker glava ni počena nikjer drugje sklepam da pušča ravno tukaj.....
Menja?

compadre: imaš slučajno podatek , če je to tesnilo kovinsko? Ker namreč not je bilo original kovinsko.....dobijo se pa tudi navadna.....zaj pa nekdo reče tako drugi tako.....

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Ne Feb 22, 2009 5:28 pm

Na onem drugem forumu sem prebral da preden si EGR dol snel da ti je nekaj pihal. Meni se tam okoli kadi oz dimi. Mogoče kdo ve kaj bi bilo.

Aja še slike od glav:

Slika

Slika

Slika

EDIT: Men so dal na servisu navadno tesnilo, prej sm pa imel kovinskega.

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Ne Feb 22, 2009 5:38 pm

Mitsurugi2 : nisi mi odgovoril na privat, če bi lahko prišel po glave....

Ja med cevjo na izpušni strani in EGR ventilom je popustilo tesnilo....kako sem rešil imaš tudi opisano :) Sem pa ga kasneje blindiral ker elektro ventil kateri odpira vakum nekaj štrajka in ni delal dobro.

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Ne Feb 22, 2009 5:54 pm

Danes me ne bo doma... Verjetno pa pridem ta teden (če ne že jutri) v Miklavža.
Ti jutri sporočim.

Torej še neki me zanima... Kaj je na sledečih slikah:

Slika

Zakaj je tu znak od Mitsubishija? Al se mi sam blede zarad učerijšnega pustovanja :lol:

Slika

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Ne Feb 22, 2009 6:01 pm

Na prvi sliki je po vsej verjetnosti EGR ventil :) Na drugi pa kaka kontrola?
Je pa res od micke znak ja :D

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Ne Feb 22, 2009 6:09 pm

Ta 2. zadeva je povezana s prvo prek ene cevke. Druga vleče zrak po tisti cevki ki mi je počla. A se je varno vozit če samo malo po domače zaflikam s trakom?

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Ne Feb 22, 2009 6:17 pm

To je vakum za krmiljenje EGR ventila. Povezan pa je z motornim vakumom kateri krmili še zavore.....Nisem pa siguren če je potem pumpa še vseeno dovolj močna če se katera cevka strga. Če že potem vzami črni silikonski izolirtrak , cev dobro sčisti in na tesno prelepi. Seveda pa je to rešitev SAMO do prvega servisa oz. do prve garaže.
Odloči pa se sam :)
Moje mnenje je, da to čimprej saniraš saj z vakumom , ki krmili še zavore se ni za igrat.

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Ne Feb 22, 2009 6:22 pm

Kaj pa če dam neko zelo tanko cevko čez. Recimo 3 cm cevke pa čez ta del kjer se je prejšna razdvojila. Pa čez še trak?
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Ne Feb 22, 2009 6:30 pm

Mitsurugi2 napisal/-a:Kaj pa če dam neko zelo tanko cevko čez. Recimo 3 cm cevke pa čez ta del kjer se je prejšna razdvojila. Pa čez še trak?

Lej vse kar se tako "igraš" je lahko nevarno......Ker se tu gre za zelo pomemben faktor (vakum ki krmili tudi servo zavore) ti pač ne smem reč da lahko......ker konc koncev se bo kaj nardilo pa boš reku: jah sej mi je oni na forumu tako reku......
Torej moje mnenje je še vedno da zamenjaš z originalom.....
ODločaš pa sam :wink:

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Ne Feb 22, 2009 6:46 pm

CJI ali obstaja druga opcija?
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
compadre
Kraj: 45.895913, 15.654165

OdgovorNapisal/-a compadre » Ne Feb 22, 2009 7:30 pm

lisko napisal/-a:

compadre: imaš slučajno podatek , če je to tesnilo kovinsko? Ker namreč not je bilo original kovinsko.....dobijo se pa tudi navadna.....zaj pa nekdo reče tako drugi tako.....

ja, piše, da je kovinsko , mehko, debeline se pa razlikujejo po luknjah ali utorih (najverjetneje nekje na robu tesnila) 8)
And on the 8th day God created Land Rover

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Po Feb 23, 2009 6:00 pm

Še vedno iščem enga poznavalca VM dizlov.....Ali bom na koncu samo jaz med "majstri" teh motorjev

Da ne bo še kje res držalo:) To kar se vidi na slikcah je normalno oz. so glave tako narjene. Poćijo pa v notranjosti po kanalih in tako voda veselo vdira v valje:) Počijo pa skor praviloma krajne glave (tretja in četrta pri 2.5 motorju in četrta in peta pri 3.1 motorju). Kot zanimivost.....Glavo ki menjaš in jo daš potem gor novo več ne poči nikoli.

Uporabniški avatar
mamut
Kraj: Mengeš - CRUISERLAND :)
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mamut » Po Feb 23, 2009 7:18 pm

Kot zanimivost.....Glavo ki menjaš in jo daš potem gor novo več ne poči nikoli.

Danes je bil pri nas lastnik Jeep cherokee 2.5 td, ki tole zgornjo "zanimivost" gladko negira. Njemu so počile že 2x.

Uporabniški avatar
kloshar

OdgovorNapisal/-a kloshar » Po Feb 23, 2009 7:41 pm

ja to se definitivno lahko večkrat nardi....vzrok je predvsem pregrevanje glav motorja zaradi poddimenzionirane vodne črpalke, pri menjavi glav je obvezno treba vgraditi tudi novo vodno črpalko...na nemškem jeep forumu sem zasledil, da težave rešujejo tudi z vgradnjo električnih vodnih črpalk, ki delujejo neodvisno od vrtljejev motorja

koristen link z navodili za zamenjavo glav (v nemščini in s slikami)

http://www.jeep-cherokee.eu/cherokee-xj/zylinderkopf/

lp
Slika

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » Po Feb 23, 2009 8:05 pm

mamut napisal/-a:
Kot zanimivost.....Glavo ki menjaš in jo daš potem gor novo več ne poči nikoli.

Danes je bil pri nas lastnik Jeep cherokee 2.5 td, ki tole zgornjo "zanimivost" gladko negira. Njemu so počile že 2x.

Nove ali rabljene? enake ali druge?

kloshar: ja znano je da glave "letijo" na 103-108 stopinj.....Dejansko termostat odpre prej ampak kot že rečeno.....preslaba cirkulacija vode....
P.S. Torej iščem še vodno črpalko :)

mare68

OdgovorNapisal/-a mare68 » To Feb 24, 2009 7:24 pm

Lisko ali si razlog za počene glave že našel ? Je zmanjkalo hladilne
tekočine, zatajil termostat, vodna črpalka, ali kaj drugega ?
Kot možnega bodočega lastnika GC s takim motorjem me to vsekakor zanima.

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » To Feb 24, 2009 8:39 pm

Raje si bencinarja kupi. Večja moč, večji užitek pa še prišparal boš (ne na bencinu ampak na servisih :P).
Mislim po želji. Men je tud VM vredi dokler očka plačuje servis :D
VM - Turbotronic®

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » To Feb 24, 2009 9:29 pm

Mitsurugi2 napisal/-a:Raje si bencinarja kupi. Večja moč, večji užitek pa še prišparal boš (ne na bencinu ampak na servisih :P).
Mislim po želji. Men je tud VM vredi dokler očka plačuje servis :D

Moč pri 2.5B motorju je tam tam......edino kaj ma bencinar obratov več:) Koliko pa jih poznam pa imajo porabo tam okol 12......moj pa 10.....toprej skor da ni tazlike. Blagor tebi , da ti očka plačuje:) Jaz sem šparal za lift kit, vitelj pa še malenkosti (predvsem akustika...) zaj pa bo žal pač to šlo za motor....
Se pa strinjam s tvojim podpisom:) Čudežno se je razletela tudi rolca na španerju tako da iščem še to :) Pa prej ko se kdo oglasi , da se to ne splača.. a novi avto pa se splača kupit? :) dat za njega ne vem koliko pol pa mu vrednost pade?:) Ok vsaj v miru se pelješ....ampak to je pač hobi in veselje. Poleg tega še ni dosegel (popravila+nakup avta) cene, za katero so se takrat prodajali na avto netu.....Za avto za vsakdanje potrebe pa imam starga renoja.....elektronike nima......mehanika pa prevoženih realnih 60 tisoč.....

mare68: nekih vidnih napak ali česar podobnega nisem našel. Res je da je predlani imel uničen termostat in je javil napako 17 (pre-hladen motor) ampak to pomen da se niti ni zagrel.....Lani poleti je (zarad moje igrivosti) popil vodo.....motor je ugasnil ampak potem po malem mučenju vžgal nazaj (mogoč je takrat napokalo, ne vem).

Je pa ena zanimiva ugotovitev. Dokler sem imel še staro boschovko (neobnovljeno), je motor bil len......ni šel tako rekoč nikamor....primankovalu mu je moči (v tretji reduktorski mu je pod polnim gasom zmankalo moči, če si bil na suhem klancu...) ni blo izrazitega "turbo" sunka....
No ko sem pumpo in šobe dal obnovit in sestavil nazaj je avto "dobil" 40 konjev....Ratal je poskočen.....moči na pretek.....če si recimo počasi speljal in potem dodal polni plin je ob značilnem turbo sunko, obrnil zadnje kole v prazno (posebej zanimiv ali pa nevaren kakorokoli, je bil na razmočenem asfaltu, saj je ob "zagrabitvi" turbine spodnesel zadnji del).
Ker prej nisem vedel ali je to obnašanje normalno ali ne (sicer še sedaj ne vem) ampak predvideval , da je.
No danes pa sem ob čiščenju motorja in vseh ostalih komponent, opazil zanimivo zadevo. Loputa, ki krmili turbino (wast gate ventil ali kako se mu reče(turbinca imam prvič tako , da se še učim :D )), je zablokirana v zaprti poziciji. To pomeni da turbina fila na polno koliko pač zmore.....in mogoče je to pripomoglo k počeni glavi, saj je pritisk v hladilni začel ustvarjat ravno po obnovi pumpe.....
No tako , da bo po vsej verjetnosti šla še turbina dol in če ne bom mogel usposobit tega ventila sam, gre še turbina na obnovo.
Potem pa se bo prodajal za malo višjo ceno kot ostali, ker enostavno ne bo več kaj za popravljat :D

mare68

OdgovorNapisal/-a mare68 » To Feb 24, 2009 9:55 pm

Kot sem napisal me zanima grand ta pa nima 2.5 bencinskega motorja,
popravi me če se motim, tako slabi pa ti dizel motorji tudi ne morejo
biti saj praviš, da ima preko 300.000 brez problemov, so pa verjetno
občutljivi na previsoke temperature.
Pomankanje hladilne tekočine, obnovljena bosch pumpa sta tudi možna
razloga.
Kaj pa tista rolca na šponarju ali ta jermen vrti črpalko ali ventilator ?
Koliko stane drug motor ?

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » To Feb 24, 2009 10:03 pm

Hladilne ni nikoli zmankal......in tud pregrel se men nikol ni edin zadnjič ko je bilo že prepozno.....v 200tih metrih je kazalec dobesedno ponorel.....pritisk pa je delal že prej. Takrat je verjetno glava do končno počila in je bilo sranje.
Koliko stane nov motor ne bi vedel.....rabljen je pa lahko spet eno sranje. Lahko ti povem samo za dele.....Nova original glava pride 700 evrov (so pa štiri) obnovljena pri mraku 250 evrov.....navadno tesnilo okrog 60 evrov.....kovinsko okrog 300...
Baje so ti 2.5 motorji pravi zakon proti 3.1 motorju.....tisti so pa baje totalna polomija....
Motor ima res svojih 350 tisoč in ni bil še nikoli odpiran (po servisni knjigi ni kaj zasledit tudi prejšni lastnik pravi da ni kaj odpiral....tesnilo original kovinsko....). Tako ,da je pomoje vzrok počenih glav ravno kilometrina in starost.

mare68

OdgovorNapisal/-a mare68 » To Feb 24, 2009 10:18 pm

Ko sem napisal drug motor vsekakor nisem mislil novega, ali je 3.1
motor povečan ta motor za en cilinder ?
Ali je možno, da je počena rolca na šponarju povzročila, da jermen ni
bil dovolj napet in se pumpa ni vrtela ?

Uporabniški avatar
lisko

OdgovorNapisal/-a lisko » To Feb 24, 2009 10:37 pm

mare68 napisal/-a:Ko sem napisal drug motor vsekakor nisem mislil novega, ali je 3.1
motor povečan ta motor za en cilinder ?
Ali je možno, da je počena rolca na šponarju povzročila, da jermen ni
bil dovolj napet in se pumpa ni vrtela ?

Po verjetnosti.....3.1 ma 5 cilindor kok jaz vem. Ne rolca nima veze.....se je lepo vrtela edino ležaj je odprt in dokaj suh.. rolca sploh ni mela veze.. bi še šla lep čas edin ležaj bi postal ohlapen. Ugotovil sem to zdaj čist naklučno.....ko sem jemal dol vodno pumpo sem moral odšpanat jermen in takrat sem videl.
Edit:
No če je še aktualno.....po moji logiki ( razmisleku :D) je poknila glava iz dveh razlogov. Prvi je konstrukcija motorja (sistem hlajenja) druga pa je prevelik tlak turbine.

Uporabniški avatar
Mitsurugi2

OdgovorNapisal/-a Mitsurugi2 » Sr Feb 25, 2009 9:19 pm

Eh to je normalno... Na mokrem rita pleše ko na karnevalu :D Hvala bogu za turbo :D

Pri meni ni vse očkaplačaj.(tm) Za avtoakustiko sem do sedaj dal ravno pol toliko kot je moj grandi vreden (če ne še več).

Je pa res da je moj grandi od leta 2001 do 2008 (maj) ležal pod lipo. To je bila smrt zanjga (gumice preparele, plovec v rezervoarju odpovedal (še iščem če kdo poceni proda), barva,...)

Aja kolko stane dat pumpo obnovit :) Me mika malo več dinamike :D
Pa kolko za turbino :)

Lp
VM - Turbotronic®

Vrni se na “Avtomobili in oprema”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov