Kolesarji na cesti

Teme, ki niso v povezavi z offroadom
Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

Kolesarji na cesti

OdgovorNapisal/-a miran » So Mar 13, 2010 11:21 am

Danes je dan, ko se moram malo sprazniti in zato vam postavljam to vprašanje:
A gredo tudi vam na jetra kolesarji (pa ne mislim tistih, ki jim je kolo redno prevozno sredstvo), ki se na prometnih cestah (tudi na glavnih magistralah) obnašajo, kot da so ceste zaprte za ves ostali promet?
Mislim na tiste rekreativce v lepih pisanih kolesarskih dresih, ki med njihovim "treningom" vozijo vsaj po dva ali celo trije vštric, če jih prehitiš ali se jim celo drzneš potrobiti, te pa tako grdo pogledajo, da bi se najraje kar v hlače pos.... :wink:
A se možakarji (tudi kakšna dečva je sigurno vmes) ne zavedajo, da smo mi v železnih kištah, ki imajo vsaj tono in, da če slučajno kakšnega od njih zgazimo, nam ne bo nič? Ni videti. Ker vem, da je med nami forumaši zanesljivo kakšen tovrstni kolesar, me zanima še kolesarska plat te štorije.
Hvala!
Pa kar zamerite, če hočete :evil:
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Vito_

OdgovorNapisal/-a Vito_ » So Mar 13, 2010 12:14 pm

A da daš naslov: "Dajmo se še kolesarji preštet?"

Pravzaprav je to ob taki vožnji lahko tudi ... odštevanka!

Uporabniški avatar
fire

OdgovorNapisal/-a fire » So Mar 13, 2010 12:40 pm

Ja to je pa pri nas velik problem,ko jih srečujem po ovinkih se mi včasih zdi,da nekateri delajo samomor?Prav adrenalinsko jih je srečevati zvečer,ko ti pride nasproti brez luči pa po levi v ovinek,ko se srečanje izide mi adrenalin naraste do konca.So pa nekateri od teh pilotov v večernih urah kar dobro nadelani.Za trditev ,da so nadelani pa vem ko nekateri ne izpeljejo ovinka sem jim pomagal na noge,pa nisem vedel ali pobiram sod piva ali kolesarja :shock: :evil:

izzzzy
Kraj: dolina hmelja

OdgovorNapisal/-a izzzzy » So Mar 13, 2010 1:57 pm

Ja, verjetno tudi pri tem ni vse črno in belo. Večina se jih vozi normalno ob robu, nekaj posameznikov pa misli, da je cesta njihova, da za njih zakoni ne veljajo itd. Podobna situacija kot pri voznikih terencev - večina se jih vozi normalno, par posameznikov se izživlja na sosedovem travniku, par po pločnikih itd. Nato pa porečejo: kolesarji so po celi cesti, offroaderji delajo škodo, lovci so pijanci .....
Žalostno pri kolearjih je pa to, da ga zbiješ po njegovi krivdi - pa dokaži če lahko :?:

Uporabniški avatar
ferrarist
Moderator
Kraj: okolica ajdovščine

OdgovorNapisal/-a ferrarist » So Mar 13, 2010 3:35 pm

slišal sem celo,da imajo kolesarji za takšno početje zakonska pooblastila (vožnja v skupini) :wink:

Uporabniški avatar
jereb
Kraj: Logatec

OdgovorNapisal/-a jereb » So Mar 13, 2010 5:11 pm

Miran, se kar strinjem s teboj, sam, da jest grem pa na živce še planincem.
Tako, da smo ljudje kateri imamo radi off road na splošno, vedno komu napoti :wink: !!
LP by Jereb

Uporabniški avatar
fire

OdgovorNapisal/-a fire » So Mar 13, 2010 5:23 pm

izzzzy napisal/-a:Ja, verjetno tudi pri tem ni vse črno in belo. Večina se jih vozi normalno ob robu, nekaj posameznikov pa misli, da je cesta njihova, da za njih zakoni ne veljajo itd. Podobna situacija kot pri voznikih terencev - večina se jih vozi normalno, par posameznikov se izživlja na sosedovem travniku, par po pločnikih itd. Nato pa porečejo: kolesarji so po celi cesti, offroaderji delajo škodo, lovci so pijanci .....
Žalostno pri kolearjih je pa to, da ga zbiješ po njegovi krivdi - pa dokaži če lahko :?:
Resnično so pacjenti povsod! Sem imel veliko srečo pred leti,me je možak prehitel pred ovinkom za ovinkom pa bum kolesar vanj,pa bi kratko vlekel voznik avta če nebi jaz videl kako je bilo.Kolesar se je gladko zlagal, da ga je voznik izsilil in mu je policaj že verje!

Uporabniški avatar
Nebivedu

OdgovorNapisal/-a Nebivedu » Po Mar 15, 2010 7:55 am

ferrarist napisal/-a:slišal sem celo,da imajo kolesarji za takšno početje zakonska pooblastila (vožnja v skupini) :wink:

Ja, po 2 lahko vozita vštric (več ne), vendar je pogoj, da imajo taki kolesarji spremljevalno vozilo.

Uporabniški avatar
5x4
Kraj: Slovenija

OdgovorNapisal/-a 5x4 » Po Mar 15, 2010 5:02 pm

kolesarju pripada na cesti 1 meter od roba vozišča.

če so pa kaj spremenili se mi ne da preverjat....

Uporabniški avatar
Rafter
Upravnik
Kraj: Southern District of Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » Po Mar 15, 2010 6:55 pm

ENEMU kolesarju.
The whole life sponsored by محمد بن راشد المكتوم

Vito_

OdgovorNapisal/-a Vito_ » Po Mar 15, 2010 7:25 pm

Brihta napisal/-a:Kolesa in kolesa s pomožnim motorjem
103. člen
(1) Kolesarji morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje.
(2) Kolesarji morajo voziti drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva kolesarja vzporedno, če širina poti to omogoča.
(9) Voznik kolesa mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgano na sprednji strani belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani pa rdečo pozicijsko luč. Na zadnji strani kolesa mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike.
(13) Z globo 80 eurov se kaznuje za prekršek oseba, ki ravna v nasprotju s prvim, drugim, tretjim, četrtim, petim, sedmim ali devetim odstavkom tega člena.

103.a člen
(1) Ne glede na drugi odstavek prejšnjega člena smejo kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva vzporedno. Kolesarjem ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanjšana vidljivost in ponoči. Pri vzporedni vožnji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas.
(2) Trening iz prejšnjega odstavka lahko poteka na vozišču tistih cest, ki nimajo kolesarskega pasu oziroma kolesarske poti.
(3) Organizirana kolona kolesarjev, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri kolesarje (dva para). Organizirano kolono kolesarjev spredaj ali zadaj spremlja vozilo, označeno z rumeno utripajočo lučjo.
(4) Ko kolesarji trenirajo v skladu s prejšnjim odstavkom, smejo uporabljati na javnih voznih površinah tudi tekmovalna kolesa. Kolesarji morajo obvezno uporabljati kolesarsko čelado.
(5) Kolesarji morajo imeti v času, ko vozijo po določilih tega člena, pri sebi ustrezno potrdilo o tem, da imajo licenco, ki jo je izdala Kolesarska zveza Slovenije ali ustrezna druga mednarodna kolesarska organizacija. Navedeno potrdilo morajo kolesarji predložiti pri nadzoru na vpogled.
(6) Kolesar, ki med treningom na javni cesti vozi v nasprotju z določbami tega člena, se kaznuje z globo 100 eurov.

Uporabniški avatar
miran
Kraj: GOCAN
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a miran » Sr Mar 17, 2010 9:21 am

Tole sliko, ki zelo lepo kaže na to "junaškost" kolesarjev, sem pobral z nekega bloga nekega Trcota iz Kidričevega:
Slika
Miran
dokler ne pridem nazaj še nisem šel

Uporabniški avatar
jereb

OdgovorNapisal/-a jereb » Sr Mar 17, 2010 7:41 pm

Za zgazit :wink: !
LP by Jereb

Uporabniški avatar
Al1975
Kraj: Bevke down town
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Al1975 » Če Mar 18, 2010 4:33 am

miran napisal/-a:Tole sliko, ki zelo lepo kaže na to "junaškost" kolesarjev, sem pobral z nekega bloga nekega Trcota iz Kidričevega:
Slika
Miran

jereb napisal/-a:Za zgazit :wink: !

Zakaj :?:

Za pogum in nevednost potrbuješ pač veliko Jajc :wink:
Slika

Ghostrider
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Ghostrider » Če Mar 18, 2010 6:46 am

Ej fantje, a ni drugače lažje prehitet take formacije kolesarjev kot pa, če bi bilo teh pet kolesarjev raztegnjenih na trideset metrov in vsak kolesar oddaljen slab meter od roba?? Mal drugač je edino v ovinkih samo takrat se pa v bistvu ne prehiteva kaj dosti ane?

marko65

OdgovorNapisal/-a marko65 » Če Mar 18, 2010 2:18 pm

Nisem kolesar, so mi pa prijatelji dali vedeti, da se pogosto vozijo vštric, če pa so sami pa tudi blizu sredine ceste, ker jih tako vozniki bolj upoštevajo.

Če vozijo 1 meter od vozišča jih namreč ignorirajo, kot da jih ni in jih prehitevajo tudi ko ni prostora za to in avtomobili vozijo v nasprotno smer.

P.S.: Tudi meni gre to na živce ampak jih kar razumem.

Ghostrider

OdgovorNapisal/-a Ghostrider » Če Mar 18, 2010 5:34 pm

Maš prav... Preden sem dobil izpit za avto sem se kar nekaj prevozil z biciklom. Če voziš ob robu ceste te večina prehiteva na knap, kar ni fajn občutek. Če greš pa malo bolj po sredini ti pa trobijo kot na poroki.

Uporabniški avatar
jereb

OdgovorNapisal/-a jereb » Če Mar 18, 2010 9:25 pm

Fantje ali ste mogoče pomislili zakaj vam trobijo.
Koliko metrov potrebuješ, da zmanjšaš iz 90km/h na 40km/h.
In ko prideš okoli ovinka in naenkrat kolesar pred teboj, nasproti avtobus in bog ne daj da si ti s tovornjakom ali avtom s prikolico na kateri imaš še kaj naloženo.
Daj pomislite na svojo varnost, saj v avtih imamo večjo možnost da bomo preživeli pa tudi, če imaš po črki zakona prav.

Tako kot motoristi, ki, trdijo, da jih je nekdo izsilil, ko zapelje avto v naselju, kjer je omejitev 50km/h,na prednostno in se vanj zaleti motorist z 120km/h ali več in trdi izslu me je!!!
Kaj ti pomaga, če imaš po zakonu prav, če te pol ni več med nami!!
Pelte se po omejitvah in vas bomo lažje videli!
LP by Jereb

robinzon
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a robinzon » Če Mar 18, 2010 10:40 pm

Takele profi kolesarje res ni težko prehitet ker se ponavad peljejo dovolj hitro, da so v trenutku okol ovinka in greš mimo. Najhuj so kakšne stare mame al pa strici, ali nedeljski biciklisti ki vsake toliko mal brcnejo v pedal in se vlečejo po sred ceste k megla. Za pot okol ovinka si ponavadi vzamejo cel dopoldan, ne smeš jih prehitet ker lahko padejo pod avto in si potem kriv, če jim potrobiš pa čiiiiiistoooo počasi ustavijo, pooooočasi zlezejo z bicikla, se poooooočasi obrnejo in te pogledajo kot teliček v nova vrata. To da stojijo sredi ceste so pa že pozabili ko so se usedli na ta frdamani bicikl!
Drugače me kolesarji ne motijo. Hujši so motoristi, pijanci, miličarji.....

Uporabniški avatar
gregor
Moderator
Kraj: Žalec
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor » Če Mar 18, 2010 11:49 pm

marko65 napisal/-a:Nisem kolesar, so mi pa prijatelji dali vedeti, da se pogosto vozijo vštric, če pa so sami pa tudi blizu sredine ceste, ker jih tako vozniki bolj upoštevajo.

Če vozijo 1 meter od vozišča jih namreč ignorirajo, kot da jih ni in jih prehitevajo tudi ko ni prostora za to in avtomobili vozijo v nasprotno smer.

Se strinjam.
Vendar, nekateri udeleženci v prometu (recimo hitrejši kolesarji, motoristi) bi jih vseeno lahko varno prehiteli, če bi vozili tako, kot se spodobi.

Ga dohitiš z motorjem, pa ne veš, al bi ga prehitel po levi al po desni.
Niva 240D l. 93, OM616 motor, Kobra 215R15, ZF servo, rock crawler TC
2x Patrol Y61 2.8TD
Naprodaj veliko rabljenih delov za Lado in nekaj tudi za Patrola

Uporabniški avatar
Picpoki
Kraj: Bloke

OdgovorNapisal/-a Picpoki » Pe Mar 19, 2010 4:08 am

jereb napisal/-a:Kaj ti pomaga, če imaš po zakonu prav, če te pol ni več med nami!!

Je rekel predavatelj na CPP-ju: Nič vam ne pomaga če vam na nagrobniku piše: Imel je prav :lol: :lol:
Land Rovers are like women:
They leak when you don't want them to, moan on long journey's, embarrass you in front of friends and peers, and consume more money than you ever expected once you've commit yourself to one.
ONE LIFE, LIVE IT/antikrist team

6cylinder

OdgovorNapisal/-a 6cylinder » Pe Mar 19, 2010 11:24 am

Strinjam se tako s kolesarji, kot z ostalimi vozniki.
Bistvo je pa v tem, da država postavlja table za kolesarske poti tudi tam, kjer je izredno nevaren odsek, slabe ceste, ozke ceste.
Nimajo urejenih poti, nekje je odtrgan asfalt, posledično kolesarji slalomirajo.

Mene osebno motijo skupine nedeljskih kolesarjev, ki se vozijo vštric in imajo v skupini otroke.
Debatni krožek imajo lahko drugje, ne na cesti. Maltretirajo lastne otroke, niso jim pa za vzgled,
kako se vozi po prometnih cestah.

Bognedaj, da se komu kaj zgodi.

kleno

OdgovorNapisal/-a kleno » Sr Mar 24, 2010 11:38 am

Kot, nekoč resen cestni klesar in sedaj rekreativni MTB kolesar, mislim da vem v čem je tažava.
Pred 15-timi leti je bilo mnogo, mnogo manj prometa na cestah. Tako avtomobilov, kot kolesarjev, kamijonov, traktorjev, avtobusov in motoristov. Vsi mislijo, da so cesto postavili zaradi njih (sploh tovornjakarji in avtobusarji). Verjetno tudi zato, je bil promet takrat veliko bolj strpen do kolesarjev.
Sedaj pa vozniki izgubljajo živce, ker na eni kratki poti že dvajsetič vozijo za kolesarjem, kolesarji pa so nato prisiljeni svojo pravico uveljavljati po svoje.
Imam pa eno vprašanje, ki si ga nihče ne upa zastavit - s čim so si kolesarji pridobili pravico do vožnje po cesti? Vsi ostali plačujemo cestnine.
Zaenkrat se moramo sprijazniti s tem, da smo pač kolesarjem neprijazna država in da naša prometna infrastruktura že dolgo ne dohaja potreb. Še dolgo bodo avtomobilisti nasilno prehitevali kolesarje in kolesrji bodo vozili po sredi ceste.
Kolesarjem bi dal še en nasvet. Glede nato, da se v vožnji po cesti ne da več uživati, bi predlagal, da svoje brcanje (tako kot sam) preselite v gozd tj. neprometne gozdne ceste. Sam tako odkrijem potem masiktero povezavo, ki jo potem zvozim še z avtom.

Uporabniški avatar
Panda 4x4 driver
Kraj: okolica Tržiča

OdgovorNapisal/-a Panda 4x4 driver » Sr Mar 24, 2010 12:56 pm

Tudi meni, po pravici povedano, grejo kolesarji na živce :evil: ker večinoma naletim na frajerje, ki so brez čelade, on spredaj lepo počasi sem ter tja brcne po pedalu, zadaj ima pa otroka, ki kar pleše po cesti :? Ali pa imaš frajerje, ki se ti "prpopajo za rit", ko se pelješ po ovinkasti cesti navzdol. Kaj če takrat na cesto skoči npr. srna, ti po bremzi on pa buuum (skozi zadnjo šipo noter skozi prednjo pa ven) in kdo bo potem kriv, jaz (mlad voznik, mulc, pokovc, na koncu bo še mislil, da si to naredil namerno) pa še veliko primerov bi lahko naštel :jako_jezen:
Najraj pa namakam krh u golaž.

boulyb

OdgovorNapisal/-a boulyb » Pe Mar 26, 2010 12:45 pm

kleno napisal/-a:Kot, nekoč resen cestni klesar in sedaj rekreativni MTB kolesar, mislim da vem v čem je tažava.
Pred 15-timi leti je bilo mnogo, mnogo manj prometa na cestah. Tako avtomobilov, kot kolesarjev, kamijonov, traktorjev, avtobusov in motoristov. Vsi mislijo, da so cesto postavili zaradi njih (sploh tovornjakarji in avtobusarji). Verjetno tudi zato, je bil promet takrat veliko bolj strpen do kolesarjev.
Sedaj pa vozniki izgubljajo živce, ker na eni kratki poti že dvajsetič vozijo za kolesarjem, kolesarji pa so nato prisiljeni svojo pravico uveljavljati po svoje.
Imam pa eno vprašanje, ki si ga nihče ne upa zastavit - s čim so si kolesarji pridobili pravico do vožnje po cesti? Vsi ostali plačujemo cestnine.
Zaenkrat se moramo sprijazniti s tem, da smo pač kolesarjem neprijazna država in da naša prometna infrastruktura že dolgo ne dohaja potreb. Še dolgo bodo avtomobilisti nasilno prehitevali kolesarje in kolesrji bodo vozili po sredi ceste.
Kolesarjem bi dal še en nasvet. Glede nato, da se v vožnji po cesti ne da več uživati, bi predlagal, da svoje brcanje (tako kot sam) preselite v gozd tj. neprometne gozdne ceste. Sam tako odkrijem potem masiktero povezavo, ki jo potem zvozim še z avtom.

Hja pa bom še jaz malo pomodroval:
Najprej, načeloma sem nekaj takega kot Kleno. Silni promet me je tekom let zrinil s cest v gozd, kjer sedaj po čim bolj odmaknjenih delčkih furam svojo Metko. Po drugi strani pa sem kar velik udeleženec v prometu. Najprej dejstvo: kolesarjenje je fajn, kolesarji v prometu pa so moteči. Ampak v vsem tem prometnem kaosu so skoraj najmanjši problem in prav smešno se mi zdi izlivat gnev nad njimi (nami).
Promet je precej lepo strukturiran po moči udeležencev in v teh strukturi so kolesarji precej na repu. Temu primerna je tudi zakonodaja. Načeloma so pešči in kolesarji po zakonu zaščiteni kot severni medvedi. Obstaja kar nekaj primerov, ko so bile odškodninske tožbe kolesarjev deloma uspešne v prav smešnih situacijah, ko je bilo povsem evidentno, da je kolesar kriv. Na hitro: kolesar v enosmerni ulici v napačno smer se zaleti v avto, ki se prej ustavi: deljena krivda (sicer cca 5%-95% pa vendar).
Situacij, ko kolesarji delajo štalo po cestah je v primerjavi z ostalimi relativno malo. Vozniki moramo pač vklopiti nekaj potrpljenja in pozornosti pa je. In še preverjeno: tudi sam kadar se znajdem na cesti se ne vozim ravno centimeter od roba ker sicer me prehitevajo na milimeter. Ko se znajdem z biciklom kje v hribih sem tu in tam "močnejši" v situaciji ko srečam kakšne pohodnike. Najprej me malo čukasto gledajo (tudi grdo) potem pa en prijazen "dobeeer dan" reši vse probleme. V prometu žal ne moremo biti osebno prijazni in zato je nekaj več slabe volje in nestrpnosti.
Madonca sem danes pameten :D

Vrni se na “Razno”

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov